Häktade i folkmordsfallet på flykt

Den 18 oktober hölls en presskonferens av vittnesorganisationen AJR och människorättscentret CALDH sedan tre nya häktningsorder utfärdats i folkmordsfallet men två av dessa personer befinner sig på flykt. Kristna Fredsrörelsen fanns på plats och nedan är en ungefärlig översättning av deras pressmeddelande:

”Den 12 oktober utfärdade högsta domstolens domare Carol Patricia Flores häktningsorder mot tre militärer som ansvarade för folkmordet i Guatemala. Detta resulterade i att en av militärerna fångades medan de två andra – Oscar Humberto Mejía Victores och Luis Enrique Mendoza García – hann fly rättvisan.

Dessa militärer som nu har en häktningsorder på sig utgjorde Försvarsmaktens huvudstab under Efrían Rios Montts de facto regering. De deltog aktivt i den intellektuella planeringen av folkmordet mot ursprungsfolket maya ixíl genom att utforma och sätta i bruk den militära planen Plan Victoria 82. Planen var avgörande för de brott mot mänskligheten och folkmord som utfördes under denna period.

Divisionsgeneralen Luis Enrique Mendoza García tjänstgjorde som operationschef i den sektion av armén som kallades G3, mellan april 82 till augusti 83. Tjänsten innebar att ge verkställandeorder av operationer samt att sköta allt det operativa kring verkställandet av Plan Victoria 82. Han kände därmed till vartenda steg som arméns trupper tog i realtid.

Generalen Oscar Humberto Mejía Victores var ställföreträdande försvarsminister, ansvarig för det nationella försvarsministeriet och ingick i den högsta militära ledningen. Hans funktion innebar att övervaka och samordna de militära åtgärder som ingick i Plan Victoria 82 och andra planer, vilket betyder att han kände till vad som skedde i landet.

Vi vill uttrycka vår oro för det faktum att två militärer har lyckats fly och vi kräver av ansvariga myndigheter att man letar reda på dessa två militärer. Vi hoppas att inga myndighetspersoner har något ansvar i deras flykt från rättvisan. Det är viktigt att påpeka att general Mejía Victores har en internationell arresteringsorder på sig vilket betyder att han inte kan lämna landet. Vi uppmanar alla som har någon information om vart dessa rymlingar har tagit vägen rapporterar detta till Åklagarmyndigheten eller till polisen.

Vi anser att häktningsordern utan tvekan är ett viktigt steg och det är av största vikt att fullfölja häktningarna för att de ansvariga för ett sådant grovt brott mot mänsklig värdighet kan ställas inför rätta. Vi kommer att fortsätta kampen för rättvisa och hålla igång ett fortsatt motstånd mot straffriheten och hoten om ett upprepat folkmord.

FOLKMORDET KAN INTE FÖRBLI OSTRAFFAT!

Asociación para la Justicia y Reconciliación – AJR, Centro para la Acción Legal en Derechos Humanos – CALDH, Convergencia por los Derechos Humanos, Coordinación y Convergencia Nacional Maya Waqib Kej y la Coordinación Genocidio Nunca Más.”

Kajsa Stenberg, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Häktade i folkmordsfallet på flykt

  1. jesper jinnevall skriver:

    hej!
    hur ar laget i guatemala for tillfallet? jag har last en del om upptrappat vald okade mordsiffror och oroligheter i vissa delar, framfor allt i Petén. nu ar det sa att jag och tre vanner ar i mexico och planerade att kora ner genom petén och senare vidare till honduras. hur stor risk ar det att nagot skulle handa tror ni? ar det sa att dom stoppar folk pa vagarna for att rana dom eller? for mycket av det jag laser vill jag inte riktigt tro pa. folk varnade for guatemala forra gangen jag var dar ocksa, men da markte jag knappt nagonting. ibland kan ju UD och tidningar skriva lite overdrivet. hur som helst hade det varit trevligt att hora vad ni, som ar pa plats och verkar palasta, sager om iden att kora igenom. (och stanna givetvis) det kommer nog bli i borjan av november nagon gang. skicka ett mail till jesper_jinnevall@hotmail.com om ni vill, jag kunde inte hitta nagon kontakt info till er. MVH Jesper

    • Hej Jesper! Tack så mycket för ditt mejl och kul att du hittade till fredsobservatörernas blogg! Jag heter Aron Lindblom och arbetar med Kristna Fredsrörelsens Fredstjänstprogram från vårt svenska kansli i Stockholm, men jag har tidigare arbetat flera år i Guatemala. Säkerhetssituationen i Guatemala är mycket allvarlig, och det är just därför som våra fredsobservatörer är där och arbetar med säkerhet för människorättsförsvarare. Om du vill veta mer detaljer om säkerhetsläget eller få rekommendationer kring resande i landet så rekommenderar vi starkt att du kontaktar svenska ambassaden i Guatemala. Har du andra frågor eller vill veta mer om vad vi gör så får du gärna kontakta mig: aron.lindblom@krf.se Du kan också mejla mig med frågor till fredsobservatörerna så skickar jag vidare dina frågor till dem. Hälsningar Aron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s