Radikala röster från Guatemala

Delar av Guatemalas befolkning tror att en före detta general har vad som krävs för att få bukt med landets höga brottslighet. Men de kommer att bli besvikna, om man får tro lärarna som fredsobservatör Elina Peronius talade med under en eftermiddag på universitetet San Carlos i Guatemala City. Fler poliser hjälper inte när landets egentliga problem är fattigdom och ojämlikhet.

Universitetet San Carlos i Guatemala City

Universitetet San Carlos i Guatemala City

Guatemalas sjunde demokratiskt valda president heter Otto Pérez Molina och är en tidigare general. Han vann den andra valomgången den sjätte november med 54,16 procent av rösterna mot opponenten – advokaten och affärsmannen Manuel Baldizón, som fick 45,84 procent av rösterna.

Den stora valfrågan har varit hur man ska få bukt med den höga brottsligheten i landet. Otto Pérez Molina och hans högerpopulistiska parti Partido Patriota menar att de kan kväsa brottsligheten med ”den hårda handens politik”. Pérez Molina har erfarenhet av denna politik efter sin tid som general i regionen Ixíl under 1980-talet där flertaletet massakrer genomfördes.

– Bara små grupper av den totala befolkningen har en tillräckligt hög kulturell nivå för att historiskt sett kunna analysera konsekvenserna av att ha en militärregering som styr landet, säger Efrain Amaya, som undervisar i arkitektur vid universitetet San Carlos i Guatemala City. Guatemala befinner sig i en kris – utan värderingar och utan social medvetenhet.

Efrain Amaya, USAC

Efrain Amaya, USAC

Jorge Murgas Armas som forskar på institutet för ekonomisk och social forskning vid San Carlos ser framför allt två förklaringar till att Otta Pérez Molina vann valet. Dels för att han hade det största stödet både ekonomiskt och politiskt sett och dels eftersom det inte var första gången han ställde upp i ett presidentval. Två gånger har han kommit vidare till andra valomgången.

-Så har det varit de senaste valen i Guatemala – man brukar vara tvungen att försöka två gånger innan man lyckas. Och Otto har drivit en kampanj sedan förra gången han förlorade. Han är därför mer etablerad än Baldizón.

Murgas Armas fortsätter:

– Guatemala är ett väldigt komplext land. Vi har en lång historia av förtryck och våld. Det går alltid att använda sig av terror och rädsla för att nå dit man vill. Otto vann valet på grund av det stora stödet han hade i huvudstaden Guatemala City. Det är där det finns mest terror och mest förtryck. Men det är också där som de bästa kommunikationsmedlen finns – och därmed är det lättare att fjärma människor från verkligheten.

Jorge Murga Armas -USAC

Jorge Murgas Armas -USAC

I valet 2007 blev Otto Pérez Molina slagen av den nuvarande presidenten Àlvaro Colom i den andra valomgången. Colom kallar sig för socialdemokrat men trots det har landet fortsatt att ha bland de lägsta skatterna i Latinamerika. Däremot införde hans tidigare fru Sandra Torres några sociala program med en extra peng för de allra fattigaste. Något som Pérez Molina har lovat att behålla.

– Jag oroar mig lite för att det troligen kommer bli väldigt oroligt i landet om Otto inte lever upp till sina löften om att behålla de sociala programmen. Jag hoppas att det internationella samfundet trycker på i detta avseende, säger Efrain Amaya.

Diego Chel Bernal arbetar inom servicesektorn och hans fackförening har tryckt upp en rad plancher där man kan läsa: ”Mot militärer – rösta inte för mer våld”, följt av en bild på ett hakkors och Otto prydd med en Hitlermustach. Diego Chel Bernal är väl medveten om att han utsätter sig för risker genom att ha deltagit i denna kontroversiella kampanj. Efter att ha satt upp planscher i Nebaj i regionen Ixíl har han mottagit flera dödshot. Det var i denna region som folkmordet ägde rum under Otto Pérez Molinas tid som general, men där han trots allt har ett stort stöd.

Diego Chel Bernal

Diego Chel Bernal

– Jag känner några vars föräldrar mördades i massakrer på 1980-talet och de röstar ändå på Partido Patriota. Jag känner till och med före detta gerillasoldater som röstar på Otto, berättar Chel Bernal.

Han fortsätter:

– Otto Pérez Molina äger tio olika vaktbolag. Han tjänar stora pengar på den höga våldsnivån. Han har tjänat på säkerhetskonceptet. Alla som röstade på Molina gjorde det för att han har lovat ökad säkerhet.

När Diego Chel Bernal satte upp sina planscher fick han en ilsken folkmassa emot sig. Femtio personer från Partido Patriota omringade honom och förde honom till stadens polisstation. Han fick sitta inlåst i två timmar innan han släpptes. Vid ett annat tillfälle kom det fram en kvinna och började fotografera honom. Hon anklagade honom för att föra en smutskampanj och berättade att det skulle få allvarliga konsekvenser om det fortgick. Han har anmält hoten och också kontaktat media, men eftersom landets media är i händerna på högern så är det ingen som har haft något intresse av att rapportera händelserna, menar Chel Bernal.

Det som förvånade många som öppnade tidningen på morgonen var att den första presidenten som hade ringt och gratulerat Otto Pérez Molina till valsegern var Venezuelas president Hugo Chávez.

– Chávez ringde till Molina för att psyka honom. Det är en strategi, tror Diego Chel Bernal.

I Guatemala sker i genomsnitt 18 mord om dagen. Enligt dagstidningen Prensa Libre lovar Pérez Molina att ägna 60-70 procent av sin tid åt säkerhetsfrågan. Men kommer den nye presidenten att lyckas med att stävja brottsligheten?

– Otto kommer att fylla landet med polis och soldater men jag tvivlar på att det kommer att leda till minskad brottslighet. Ojämlikheten kommer ju att fortsätta. Utan några tillgångar måste man ju stjäla för att skaffa mat. Går man två dagar utan mat så kommer man försöka stjäla oavsett hur många poliser som finns på gatorna, säger Efrain Amaya.

Jorge Murgas Armas tror att förtrycket kommer att fördjupas ytterligare med Otto Pérez Molina som president.

– Vi kommer att få ett samhälle med större fattigdom vilket leder till mer våld. Kolla bara på Mexiko; där har man försökt sätta hårt mot hårt i kriget mot knarket men det har bara gjort situationen än värre. Det kommer att leda till social rensning, säger Murgas Armas.

Efter första valomgången var det många som uttryckte sin besvikelse över att det var två högerkandidater som var kvar till den andra omgången. Trots allt var det 59.68 procent av landets röstberättigade befolkning som gick och röstade. Det är ingen imponerande siffra internationellt sett, men den hittills högsta siffran i en andra valomgång i Guatemala.

"Som student på USAC röstar jag inte på militärer"

”Som student på USAC röstar jag inte på militärer”

De senaste decenniet har många talat om en vänstervåg som sköljt över Latinamerika, efter att vänsterkandidater vunnit val i flera länder. Kommer denna vänstervåg aldrig att nå Guatemala?

Men Murgas Armas håller inte alls med om att vänstervågen aldrig nått Guatemala.

– Vi var ju det första landet i Latinamerika med revolutionära processer. Det är ju i Guatemala som vänstervågen började. Vi var långt före både Kuba och Venezuela och Bolivia. Vi har inspirerat alla andra revolutioner i vårt närområde. Ingen annanstans har vänstern varit så stark att det har krävts ett 36-årigt krig för att hålla kvar kontrollen. Ingen annanstans i Latinamerika var man tvungen att gå så långt som till folkmord. Ingen annanstans har den ekonomiska makten varit så agressiv och folket så motståndskraftigt.

Väggmålning Jacobo Árbenz USAC

Väggmålning Jacobo Árbenz USAC

Murgas Armas tycker att andra länder har mycket att lära av Guatemala. Han menar att alla förtryckarmekanismer först testades i Guatemala innan de togs till andra länder såsom Nicaragua eller Vietnam.

– Vi var ett laboratorium. Så brutala massakrer som ägde rum i Guatemala skedde aldrig i Nicaragua eller i El Salvador. De var aldrig nödvändiga i grannländerna. Men det stämmer inte att vi inte för en kamp här. Vi har kämpat i 500 år, avslutar Jorge Murgas Armas.

Elina Peronius, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s