Häxjakt på människorättsförsvarare

Trots att läget på den politiska fronten kan se svart ut finns det hopp för människorättsorganisationer i Guatemala. Detta år har fler domar angående brott mot mänskligheten utdömts än tidigare i Guatemalas historia och flertalet personer sitter häktade i väntan på rättegång. Det går framåt, skulle väl en hurtigt positiv person uttrycka det. Men plötsligt tornar svarta moln upp sig på himlen som ett svar på dessa framgångar. Häromveckan publicerade tidningen La Hora ett pressmeddelande som kom att uppröra och oroa människorättsförsvarare i Guatemala.

I pressmeddelandet tillkännager en man vid namn Ricardo Mendez-Ruíz att han gjort en anmälan där han anklagar 26 personer ur den revolutionära gerillan EGP (Ejército Guerillero de los Pobres – ungefär ”de fattigas gerillaarmé”) och det före detta arbetarpartiet för kidnappning och tortyr under 50 dagar 1982. Mendez-Ruiz är son till en minister under militärregimens president Rios Montt (1982-83). Bland de 26 namn som nämns i La Hora finns bland andra den nuvarande presidentens syster Yolanda Colom, direktören för de historiska arkiv som innehåller viktig information om polisens aktivitet under inbördeskriget, samt riksåklagaren Claudia Paz y Paz – känd för att driva utredningar kring folkmord och andra brott mot mänskligheten. De flesta av de anklagade jobbar idag med journalistik, mänskliga rättigheter och sociala rörelser. Flera har för länge sedan avlidit. Många som nämns var inte ens i Guatemala när kidnappningen utfördes vilket, bland andra detaljer, får en att undra över sanningshalten i uttalandet. Personerna benämns som ”marxist-leninister”, ”kommunister” och ”terrorister”. Pågående folkmordsprocess anses vara “pervers”, enligt Mendez-Ruiz.

Basen för vårt arbete som internationella fredsobservatörer är de mänskliga rättigheterna. Att fördöma tortyr och andra sådana typer av brott gäller naturligtvis oavsett vem som utför dem. I detta fall ställer jag och många av mina kollegor oss dock frågande till avsikten bakom denna plötsliga anmälan. Mendez-Ruiz väljer ett strategiskt tillfälle då rättegångar inletts mot gamla militärer vilket innebär ett hot mot hela den dominerande värld som militäreliten konstruerat under hundratals år.

Hur konfronterar man detta om inte med en motattack i sann militär anda? Det är inte bara detta pressmeddelande som är aktuellt vad gäller motattacker mot människorättsförsvarare. AVEMILGUA, som är de pensionerade militärveteranernas organisation, har tidigare gått ut med en annons i tidningarna där de motsätter sig allt vad åtal mot militärer heter. Åtalen utgör ett hot mot de höga militärer som de senaste decennierna har kunnat leva ett tryggt liv i frihet tack vare den höga straffriheten i Guatemala. Militärens ”patriotiska uppdrag” att skydda landet från terrorister (läs oönskade ideologier och sociala rörelser) är enligt dem naturligtvis hedervärt. Och folkmord har då aldrig skett, menar de. Den 13 november demonstrerade ett ovisst antal personer i Guatemala Citys finare stadsdel. De uttalade sig som ”familiares” – familjer och vänner i solidaritet med militärer. I manifestationen, som enligt tidningen El Periódico utfördes i tystnad, fanns plakat med meningar som uppmanar till att ”sluta med förföljningen av militärer” och ”frihet för de som stred för vår frihet”. Förstorade foton på lemlästade soldater syntes också med texter som: ”Soldat massakrerad och torterad av gerillan”. På ett plakat stod: ”Tack vare soldaterna snarare än poeterna kan vi prata i öppenhet. Tack vare soldaterna snarare än journalisterna har vi tryckfrihet. Tack vare soldaterna snarare än politikerna kan vi rösta.”

Av guatemalanska människorättsarbetare i vår närhet hör vi uttryck av oro. Inte bara för det faktum att viktiga personer inom Guatemalas sociala organisationer pekas ut. Man fruktar även att motattacker och organiseringen av de som stödjer militärerna kommer att bli väl mottaget, och rentav uppmuntras, av den nya högerregeringen som tar över makten i januari.

Blanca från FAMDEGUA under demonstration mot militären

Blanca från FAMDEGUA under demonstration mot militären

Under ett möte mellan guatemalanska, sociala organisationer uttryckte sig en människorättsarbetare dock så här: ”Jag tycker inte man ska inte undergångsförklara kommande år, även om det högerpopulistiska Partido Patriota innehar makten. Det är inte säkert att följande fyra år kommer att bli som under kriget. Under inbördeskriget så stöddes militärens attacker på gerillan och ursprungsfolk av andra länder främst USA vars ekonomiska militära stöd var oerhört viktigt för militärregimen. Idag är mänskliga rättigheter ett mycket viktigare inslag på den internationella agendan och sopas inte lika lätt under mattan”.

På samma möte upprepades gång på gång hur människorättsorganisationerna i Guatemala minsann inte skulle svara med samma mynt på dessa motattacker: ”Det är inte hämnd det handlar om utan rättvisa, och vi bör inte gå till attack så som de gör”.

Jag hoppas innerligt att det internationella samfundet inte släpper ögonen från Guatemala och de hotfulla vindarna som nu blåser upp.

Kajsa Stenberg, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Mer info (spanska) och bilder från demonstrationen: http://www.elperiodico.com.gt/es/20111114/pais/203654/

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Häxjakt på människorättsförsvarare

  1. Ping: Debatten om rättvisan blir allt hetare i Guatemala « Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Hot mot människorättsförsvarare i Guatemala | Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: Hot mot människorättsförsvarare i Guatemala | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

  4. Ping: Pérez Molina ansluter till debatten om drogliberalisering | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s