Femicidio – det mest extrema våldet mot kvinnor

Nästan exakt ett år efter att Paulina Gómez Galiano och hennes 14-åriga dotter Telma Cojom Gómez mördades dömdes förövarna Emiliano Cojón Ixpatá och Roque Cortés Tecú till 30 resektive 25 års fängelse för femicidio. Domen föll den 10 november 2011 och är betydelsefull i ett land som Guatemala, som är ett av de länder i världen med högst antal mord på kvinnor, över 5000 de senaste sju åren.

Sedan 2008 har Guatemala en lag om femicidio och andra former av våld mot kvinnor. Enligt denna lag definieras femicidio som dödligt genusbaserat våld mot kvinnor, det vill säga att en kvinna mördas just för att hon är kvinna. Maxstraffet för femicidio i Guatemala är fängelse i 50 år. Under 2010 registrerades 15 375 anmälningar om våld mot kvinnor i Guatemala, endast 218 stycken av dessa ledde till en fällande dom. Samma år registrerade myndigheterna även 695 våldsamma kvinnomord, en procent av dessa ledde till fällande dom.

I fallet med Paulina Gómez och hennes dotter, mördades de när de var på väg hem en eftermiddag. De två förövarna försökte pressa Paulina Gómez på pengar och hotade med att våldta hennes dotter om de inte fick som de ville. När hon ändå vägrade överföll de henne och mördade henne med en machete. Dottern försökte fly men männen hann ikapp henne och hon fick ett kraftigt hugg i halsen vilket gjorde att hon svimmade. Männen trodde att hon var död och övergav henne vid vägen, men flickan levde och lyckades få hjälp till sjukhuset. Väl på sjukhuset avled hon dock av skadorna, men innan hon dog hann hon avge vittnesmål om vad som hade hänt, ett vittnesmål som ledde till att man nu kunde fälla de bägge männen för dådet.

Ett annat aktuellt fall av femicidio i Guatemala är mordet på Cristina Siekavizza. Detta har blivit ett otroligt uppmärksammat fall av våld mot kvinnor och Cristina har blivit en symbol för kampen mot femicidio och våld i hemmet i Guatemala. Hon rapporterades försvunnen den 7 juli i år, och antogs från början vara kidnappad. Månaderna efter försvinnandet uppdagades dock en helt annan historia. Cristina hade under en längre tid misshandlats fysiskt och psykiskt av sin man Robertos Barredas, och i oktober vittnade till slut den unga hemhjälpen i Siekavizza och Barredas hem om vad hon sett kvällen den 6 juli. Hon berättade hur hon gick undan med barnen när Roberto började misshandla Cristina och hur hon sedan såg Cristinas livlösa kropp genom dörröppningen. När hon vågade sig ut igen var kroppen borta och hon kunde fortfarande se blodfläckar i hela rummet. Cristinas kropp har fortfarande inte hittats, inte heller vet var man Roberto och deras två barn, fem och sju år gamla, befinner sig. Även om både offret och förövaren har försvunnit spårlöst, så påbörjades nyligen de första förhandlingarna inför en eventuell rättegång mot tre män som åtalas för att ha hjälpt Roberto att röja undan kroppen och övriga bevis för mordet på Cristina.

Om Cristina Siekavizza och hennes anhöriga någonsin kommer att få någon upprättelse är osäkert, men hennes tragiska öde har gett kraft åt den rörelse som protesterar mot hur kvinnor behandlas i Guatemala. Hon har blivit en symbol för kvinnors kamp mot våld och för rättvisa i landet.

Charlotta Pettersson, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Femicidio – det mest extrema våldet mot kvinnor

  1. Ping: Årskrönika för Guatemala 2011 « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s