Situationen för mänskliga rättigheter i Chiapas 2010-2011

Människorättsorganisationen Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas (Fraybas) årsrapport från 2010, som presenterades först i september 2011, ger en bild av människorättssituationen i Chiapas mellan perioden april 2010 – mars 2011. Här kommer en kort sammanfattning av årsrapporten.

Rapporten indikerar att våld mot kvinnor i Chiapas har ökat i takt med den ökade militariseringen. Övergrepp mot kvinnor har använts som en krigsmetod och de har blivit offer för tortyr och sexuellt våld. Majoriteten av anmälningarna som Frayba fick in under perioden var gjorda av män, men andelen kvinnor som anmäler har ökat för varje år. De flesta brott som anmäls av kvinnor handlar om fysiskt och sexuellt våld, något som visar att kvinnor mer och mer utnyttjar sin rätt och anmäler våld som riktas mot dem.

Manifestation mot våld mot kvinnor i San Cristóbal, Chiapas

Manifestation mot våld mot kvinnor i San Cristóbal, Chiapas

Det höga antalet anmälningar som rör rätten till en rättvis rättegång och godtyckligt frihetsberövande indikerar vilka stora brister som finns i det rättsliga systemet då personer i maktpositioner utnyttjar samhällets sårbarhet till sin egen fördel.

Rapporten uppmärksammar även en ökning av anmälningar angående våld och hot mot människorättsförsvarare samt kriminalisering av sociala protester. Enligt Reportrar utan gränser har Mexiko blivit ett av världens farligaste länder för människorättsförsvarare och journalister och den mexikanska staten menar att sociala rörelser och NGO:s är en risk för landets stabilitet. Enligt Frayba avsäger sig regeringen sitt ansvar för brott mot människor som arbetar för mänskliga rättigheter och de menar att attackerna mot människorättsförsvarare beror på organiserad brottslighet.

Regeringen använder sig av olika typer av projekt för att kontrollera och avhysa lokalbefolkning med argumentet att de vill involvera samhällena i olika projekt för att skydda och bevara miljön där de lever. En annan strategi som staten använder sig av för att kontrollera mark och befolkning är konstruktionen av modellbyar med falska löften om det ultimata boendet och arbete.

Karta över konflikter i Chiapas

Karta över konflikter i Chiapas

Rätten till autonomi hotas av statliga projekt som tvingar lokalbefolkningen att lämna den mark som de brukat i generationer. Frayba uttrycker stor oro över det ökade statliga våldet och hoten mot autonoma initativ i lokalsamhällena. Trots statens fientliga inställning fortsätter samhällen att kämpa för rätten till autonomi och alternativa levnadsformer.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör i Chiapas för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Kvinnliga människorättsförsvarare, Mexiko, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Situationen för mänskliga rättigheter i Chiapas 2010-2011

  1. Ping: Årskrönika Mexiko 2011 « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s