Överlevande från massakern i Acteal fortsätter att kräva rättvisa

14 år efter den brutala massakern i det lilla samhället Acteal, Chiapas, fortsätter överlevande att kämpa för att rättvisa ska skipas och att ansvariga ska ställas till svars. De omkomna, 45 personer varav majoriteten kvinnor och barn, tillhörde den katolska och pacifistiska organisationen Las Abejas (bina). Varje år på årsdagen, den 22 december, anordnar organisationen en minnesgudstjänst för att hedra massakerns offer.

– När de beväpnade männen kom satt vi vid kyrkan och bad. Jag hamnade under tre lik och var tvungen att spela död för att de inte skulle upptäcka mig. Nio personer från min familj mördades; mina föräldrar, min mormor, min moster och mina fem systrar. Min lillasyster var bara åtta månader, vad hade hon gjort för fel?, säger Manuel, en överlevande som vid tiden för massakern var 11 år gammal.

– Min dotter dödades med ett skott i magen. I hennes mage låg hennes ofödda barn. Inte en dag går utan att jag tänker på henne och mitt barnbarn, säger en kvinna som förutom sin dotter förlorade andra anhöriga i massakern.

En marsch från San Cristobal till Acteal anordnades dagen innan minnesgudstjänsten. Foto: Karin Bender

En marsch från San Cristobal till Acteal anordnades dagen innan minnesgudstjänsten. Foto: Karin Bender

”Minnesceremonin har mer än ett symboliskt värde”

Den 22 varje månad hålls en minnesgudstjänst i Acteal och idag på den fjortonde årsdagen har hundratals nationella och internationella besökare samlats i samhället för att hedra massakerns offer. Minnesceremonin har enligt Victor López Rodríguez, ordförande för människorättscentret Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de Las Casas (Frayba), mer än ett symboliskt värde.

– Den årliga minnesstunden är viktig för att förgöra rädslan och för att visa att den här situationen inte är unik; statlig repression mot byar och dess invånare pågår även i andra delar av Chiapas och Mexiko. När vi samlas här för att hedra offren ger vi samtidigt styrka till de som kämpar i liknande situationer, säger López Rodríguez.

– Straffriheten fortsätter och det är viktigt att de drabbade själva kräver att rättvisa skipas, tillägger han.

Minnesgudstjänst. Foto: Malin Kullmar

Minnesgudstjänst. Foto: Malin Kullmar

Mexikanska staten inblandad i massakern

Enligt mexikanska staten var massakern ett resultat av en markkonflikt mellan två lokala tzotzil-grupper (ursprungsfolk). Bevis visar dock att illdådet utfördes av paramilitärer som tränats av och försetts med vapen från den mexikanska staten. Många av de beväpnade männen som utförde massakern var grannar och släktingar till offren. Familjemedlemmar och överlevande från massakern har anmält den mexikanska staten inför den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter (CIDH). Enligt rapporter i media gjordes hösten 2011 också en anmälan i USA mot Ernesto Zedillo, Mexikos president i mitten av nittiotalet, som anklagas för att stå bakom massakern. Las Abejas kämpar för att ansvariga ska ställas tillsvars men avsäger sig all inblandning i denna senaste anmälan mot Zedillo, och det är i dagsläget lite oklart vilka som står bakom den.

Under 2009 och 2010 beslöt Mexikos högsta domstol att frige över 70 personer då man ansåg att rättsprocessen inte gått rätt till. 35 personer är fortfarande fängslade. Frigivandet har enligt Las Abejas lett till ökad rädsla för attacker och tvångsförflyttning samt till fler hot.

– Nya paramilitärer rekryteras och hoten mot oss fortsätter. För två veckor sedan blev en av våra medlemmar hotad av paramilitärer. Det uppstår alltid nya anledningar för oss att fortsätta vår kamp, menar Mariano Pérez Vázquez, ordförande för Las Abejas styrelse.

”Stark organisering”

Nyheten om massakern i Acteal 1997 spreds snabbt världen över och fördömdes av bland andra FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan. Än idag är fallet uppmärksammat och välkänt världen över.

– Jag tror att mycket är Las Abejas förtjänst att folk fortsätter att minnas och hedra massakerns offer. Jag har varit i Acteal i tre dagar nu och är imponerad över vilken stor kapacitet organisationen har, säger Marta Molina, journalist för den mexikanska nyhetssidan Narconews som vid flera tillfällen besökt Acteal.

– De har en långsiktig strategi som får både nationellt och internationellt gensvar, tillägger hon.

Den 22 december är ett av de mest symboliska datumen i Chiapas historia och dagen kommer med all sannolikhet att fortsätta att uppmärksammas i många år framöver.

Zofie Bengtsson, fredsobservatör Chiapas 2011-2012

Läs mer om Acteal:

Regeringen stödde paramilitärer

Mexikanska staten inför CIDH

Mexikanska pacifister fortsätter kämpa för rättvisa

13 år sedan massakern i Acteal

Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Mexiko, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Överlevande från massakern i Acteal fortsätter att kräva rättvisa

  1. Mattias Lind skriver:

    Hej jag läste om en rörelse som kallar sig open doors, som verkar vara någon slags kristen fångrörelse. De verkar driva en kampanj för frisläppandet av fångarna. Det verkar lite konstigt med bakgrund av vad jag läst här. Kan ni ge mer ljus över det här?

  2. Hej Mattias och tack för din kommentar. De högst ansvariga för massakern i Acteal, alltså personer som satt i ledningen för den mexikanska staten och väpnade styrkorna, har ännu inte ställts inför rätta för det som hände. Däremot har många personer dömts och fängslats, och i vissa fall fängslats utan dom, för sitt direkta deltagande i dödandet. Sedan ett par år tillbaka har Mexikos högsta domstol börjat frige personer som tidigare satt fängslade och dömda för att ha deltagit i massakern. Människorättscentret Frayba och anhörigföreningen Las Abejas i Acteal oroas av detta och menar att alla de som frigivits inte är oskyldiga utan att många tvärtom deltog i dödandet och borde sitta av sina straff. Jag har besökt Open Doors hemsida och får intrycket att organisationen arbetar för att stärka kristna församlingar runt om i världen och samtidigt arbeta för frihet för personer som har gripits och fängslats på grund av sin tro. Vår analys av Acteal-fallet är dock inte att det rör sig om ett fall av repression mot troende personer utan ett fall där civilbefolkning massakrerades av en paramilitär grupp som tränats och utrustats av den mexikanska statens väpnade styrkor. Att massakrera civila är ett mycket grovt brott enligt internationell rätt och något som måste utredas ordentligt. Vårt arbete i Chiapas går ut på att medfölja och skydda organisationer som arbetar för rättvisa och mänskliga rättigheter och mot straffrihet så att de kan utföra sitt arbete utan att utsättas för hot eller våld. Om du vill berätta mer om det arbete som Open Doors utför eller fortsätta diskussionen kring massakern i Acteal så får du gärna skriva direkt till mig: aron.lindblom@krf.se Du är också välkommen att hälsa på hos Kristna Fredsrörelsens kontor i Alvik i Stockholm. Hälsningar Aron Lindblom, handläggare på Kristna Fredsrörelsen i Stockholm med ansvar för Kristna Fredsrörelsens projekt i Mexiko.

  3. Ping: Las Abejas de Acteal firar 20 år av kamp för fred och rättvisa | Fredsobservatörernas blogg

  4. Ping: ”Sorgen gjorde mig sjuk” | Fredsobservatörernas blogg

  5. Ping: ”Sorgen gjorde mig sjuk” | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s