Höj din röst för ett starkt internationellt vapenhandelsavtal!

Varje dag dör cirka 2000 personer världen över till följd av väpnat våld. Det blir en siffra på omkring 747 000 människor om året. Samtidigt slår Sverige nya rekord i vapenexport och blev år 2010 det land i världen som exporterade flest vapen i världen per capita. Sverige är inte ett fredligt land, men nu finns ett nytt internationellt initiativ för att begränsa vapenhandeln.

Två av tre personer som dödas av ett skjutvapen gör det i ett land som befinner sig i fred. Fredsavtalen i Guatemala skrevs på för hela femton år sedan, men i nuläget dör det fler människor av våld per år än det gjorde under det 36-åriga inbördeskriget och folkmordet. Faktum är att Guatemala är ett av de våldsammaste länderna i världen som officiellt befinner sig i fred. I Guatemala begås 47 mord per 100 000 invånare i hela landet och 108 mord per 100 000 invånare i huvudstaden Guatemala City. Motsvarande siffra för Sverige är mindre än ett mord per 100 000 invånare.

I Mexiko har kriget mot knarket krävt upp emot 50 000 liv sedan det startades 2006. Många av de vapen som knarkkartellerna använder sig av kommer från Guatemalas svarta marknad, eller från den mexikanska militären eller polisen, då en stor del av medlemmarna i exempelvis kartellen Los Zetas, är före detta poliser eller militärer. Många vapen i Mexiko har även smugglats in från USA, då grannlandet i norr inte är lika bra på att kontrollera det som går ut ur landet, som det som kommer in.

I många delar av världen, inte minst där det tidigare varit krig, finns enormt många vapen i omlopp

I många delar av världen, inte minst där det tidigare varit krig, finns enormt många vapen i omlopp

Enligt riksdagen ska Sverige inte sälja vapen till krigförande länder eller ”stater där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer” (DN). Trots detta var USA och Pakistan två av de främsta importörerna av svenska vapen förra året. Båda dessa länder befinner sig i krig. Sedan 2003 pågår ett arbete för att ta fram ett nytt, mer reglerat vapenavtal, Arms Trade Treaty (ATT). I det nya regelverket ska det bli svårare att sälja vapen till en stat som kränker mänskliga rättigheter, där vapnen skulle kunna vara ett allvarligt hot mot bekämpandet av fattigdom eller där de skulle användas till terrorism. I juni 2012 ska röstning om avtalet ske under en FN-konferens. Vid tidigare tillfälle röstade 153 länder för ett mer kontrollerat avtal, 24 länder avstod att rösta och USA röstade emot. USA kom sedan med kravet att alla länder måste vara överens för att avtalet ska implemeteras. Du kan göra en insats genom att skriva under den internationella kampanjen för ett starkare vapenhandelsavtal: http://speakout.controlarms.org/speakout/.

Demonstration för ett starkt Arms Trade Treaty. Foto: Control Arms

Demonstration för ett starkt Arms Trade Treaty. Foto: Control Arms

Om detta avtal skulle implementeras världen över skulle det förhoppningsvis kunna bidra till ett minskat antal vapen i världen och således färre mord och olyckor relaterade till skjutvapen. Kanske skulle till och med Guatemalas höga mordfrekvens kunna avta, och kanske skulle det åtminstone bli svårare för de mexikanska kartellerna och de organiserade gängen att få tillgång till tunga vapen. Kanske skulle vi med gott samvete kunna säga att Sverige inte bidrar till fler krig och konflikter i världen.

Att arbeta som fredsobservatör i Guatemala och Mexiko innebär att man ofta konfronteras med en vardag där vapen är en naturlig ingrediens. Från Coca-Colas leveransbilar hänger allt som oftast en eller två vakter beväpnade med stora gevär, utanför banker och affärer står privata säkerhetsvakter med automatgevär. I Sverige ser vi ofta skyltar på butiksfönster som säger att det är förbjudet att gå in med glass, eller att åka skateboard eller rullskridskor. Här står det på skyltarna att man inte får gå in med sitt vapen. Allt som oftast ser man hur det glimmar till i höftlinningen på män på gatan, innan de går in på barer får de lämna ifrån sig sitt vapen till dörrvakten som vaktar dem tills männen är klara (och oftast lite väl överförfriskade för att ens hålla i en pistol). Till en början blev jag lika chockad varje gång, men tyvärr har man nu börjat vänja sig.

"Förbjudet att ta med vapen in" Foto: whileoutriding.com

"Förbjudet att ta med vapen in" Foto: whileoutriding.com

Kristna Fredsrörelsen sitter med i styrelsen i Control Arms, en internationell organisation som arbetar med det nya vapenhandelsavtalet. Vi kommer också att tillsammans med andra icke-statliga organisationer finnas med vid förhandlingarna i juli 2012. För att stödja vårt arbete för fred och bättre vapenkontroll kan du enkelt sätta in ett bidrag på bankgiro 900-0316 eller sms:a Fred100 till nummer 72930 (du skänker då 100 kronor).

Läs mer om ATT här: http://www.krf.se/sites/default/files/ATT_one-pager_FINAL.pdf

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Höj din röst för ett starkt internationellt vapenhandelsavtal!

  1. Ping: Control Arms nominerat för Nobels Fredspris « Kristna Fredsrörelsens blogg

  2. Ping: Vi höjer våra röster för ett starkt globalt vapenhandelsavtal | FREDSOBSERVATÖRERNA I MEXIKO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s