Det viktiga i att ha en dröm – Martin Luther King och ickevåldet

Martin Luther King hade en dröm. En dröm om att alla människor skulle vara lika inför lagen och att ingen skillnad skulle göras vare sig du är vit eller svart. I likhet med Gandhi menade han att ickevåld är den enda rätta vägen i kampen för fred och frihet. Den tredje måndagen i januari varje år firas Martin Luther King och hans gärning över hela världen, och Kristna Fredsrörelsen är drivande i firandet i Sverige.

Varför skall det finnas hunger och brist i något enda land, i någon enda stad, vid något enda bord, när människan äger resurserna och kunskaperna för att fylla hela den mänskliga tillvarons grundläggande behov?

Vi måste bruka vårt förstånd till att lika rigoröst planera för fred, som vi har gjort det för krig.

– Två citat av Martin Luther King, som är den yngsta person att någonsin tilldelas Nobels fredspris (1964).

Ickevåld är en av Kristna Fredsrörelsens viktigaste grundstenar, och vi tror precis som Gandhi och Martin Luther King att ickevåldet och freden är vägen likaväl som målet. I Chiapas, Mexiko, där våra fredsobservatörer arbetar, finns många källor till inspiration och fortsatt arbete för ickevåld. I många år har vi medföljt den kristna ickevåldsorganisationen Las Abejas, Bina, som använder sig av många olika ickevåldsmetoder i sin kamp för rättvisa och fred. För ickevåld är inte bara avståndstagande från våld, ickevåldet är en aktiv kamp som kan föras på många olika sätt. Exempel på de metoder som Las Abejas använder sig av är marscher och demonstrationer, civilt motstånd och icke-samarbete, metoder som även King och Gandhi förespråkade. Las Abejas anordnar också ickevåldsforum med jämna mellanrum där mycket fokus läggs på att utbilda nästa generation i ickevåld. Dessa forum baseras på grundtanken att ickevåld inte bara är en metod för konfliktlösning utan också ett förhållningssätt och en livsstil.

Ett annat exempel på ickevåldsrörelse i Mexiko är Rörelsen för Fred med Rättvisa och Värdighet (Movimiento por la Paz con Justicia y Dignidad) som genom bland annat nationella fredskaravaner och demonstrationer visar sitt aktiva motstånd mot det utbredda våldet i landet och mot kriget som pågår mellan staten och knarkkarteller och mellan kartellerna själva.

Måndagen den 16 januari delas ett pris ut i Martin Luther Kings anda i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Ett pris som tidigare år delats ut till bland andra Mikael Wiehe och Timbuktu. I år går priset till Mehdi Gharbi, en exiltunisier som i över tio års tid spridit det oppositionella nyhetsbrevet ”Tunis News” från sin lägenhet i Sollentuna. ”Tunis News” blev en viktig källa till information för den tunisiska oppositionen och diktatorn Ben Ali försökte förgäves stoppa utskicken. Idag kan Mehdi Gharbi verka öppet tack vare det folkliga upproret mot diktatorn. Prisutdelningen kommer att ske i Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37 i Stockholm den 16 januari klockan 19:00. Det blir tal, förtäring och musik.

KrF:s fredsobservatörer medverkade på ett ickevåldsforum anordnat av Las Abejas i oktober. Läs mer om detta här: https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/10/19/ungdomar-utbyter-tankar-pa-ickevaldsforum-i-acteal/

Läs mer om Rörelsen för Fred med Rättvisa och Värdighet och fredskaravanen som kom till Chiapas: https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/09/20/fredskaravan-demonstrerar-mot-valdet/

Karin Bender och Zofie Bengtsson, fredsobervatörer för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Annonser
Det här inlägget postades i Mexiko och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s