Historisk dag i Guatemala: Ríos Montt inför rätta!

Klockan 9.25 började rättegången mot en av modern tids grymmaste diktatorer, den före detta generalen Efraín Ríos Montt, president i Guatemala 1982-1983. Rättegångssalen var fylld till sin bredd och utanför domstolen samlades ett hundratals personer för att invänta resultatet av den första domstolsförhandlingen där domaren ska besluta om bevisen räcker för att påbörja en rättegångsprocess.

Överlevare från folkmordet i Guatemala kom resande från hela landet igår för att medverka vid denna historiska händelse. Redan klockan sex på morgonen samlades de första aktvisterna för att sätta upp banderoller och foton på mördade familjemedlemmar. Framför trappan dekorerades det med blommor så att det stod att läsa: ”Straffrihet – inte igår, inte idag”. Det fanns också en plats där man kunde tända att ljus och be en bön för alla dem som mördades under konflikten. Rättegången sändes direkt på nätet, och i början försökte man visa allt på storbildsskärm, men sedan blev solen för stark och ljudet var tyvärr inte heller särskilt bra. Dock förmedlades nyheterna inifrån rättegångssalen. Ríos Montt valde att inte yttra sig.

– Nu känner han sig nog allt bra liten där han sitter framför domaren, sa en av de tillresta männen.

De flesta ditresta uttryckte en stor hoppfullhet. De har väntat länge på den här dagen (första anmälan mot Ríos Montt gjordes 2001.) Men det fanns också de som uttryckte blandade känslor.

– Jag är glad och ledsen, sa en kvinna. Vid sådana här tillfällen börjar man minnas igen och får ont i hjärtat.

– Jag känner att jag inte är ensam, sade Dolores som bevittnade hur sin syster och alla systerns barn brutalt mördades i en massaker. Vi är så många här och vi har även internationellt stöd.

Dolores framför målning som gjordes under dagen

Dolores framför målning som gjordes under dagen

Åklagarsidan presenterade dokument, videoklipp och vittnesmål för att bevisa att Ríos Montt var ansvarig för folkmordet på maya ixil-folket i regionen Quiché. 1 485 övergrepp begicks. Förhandlingen pågår fortfarande men vid slutet av dagen ska domaren ha tagit beslutet om bevisen räcker för att påbörja rättegångsprocessen. Utanför väntar många av dem som har kämpat i åratal tålmodigt i den stekande solen.

Elina Peronius, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

UPPDATERING

För en timme sedan blev det klart att rättegång kommer att inledas mot Rios Montt. Domaren Patricia Flores ansåg att bevisen som presenterats räcker för att han officiellt ska kunna anklagas för folkmord och brott mot mänskligheten.

– Du var högste befälhavare för militären vid denna tidpunkt och hade kunskap om de militära planerna. Du kunde ha förhindrat dessa brott, sade Flores till Rios Montt.

På torget utanför domstolen brast aktivister, familjemedlemmar, vittnen och överlevare ut i applåder och glädjeskrik.

– Mitt hjärta är lyckligt, mycket lyckligt, sade en av de närvarande efter att beslutet presenterats.

I väntan på rättegång dömdes Rios Montt till husarrest, och kommer att vara ständigt bevakad av polis.

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012 

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Historisk dag i Guatemala: Ríos Montt inför rätta!

  1. Ping: Diktator inför rätta i Guatemala « Kristna Fredsrörelsens blogg

  2. Ping: Kristna Fredsrörelsen i medierna « Kristna Fredsrörelsens blogg

  3. Ping: fredskakan

  4. Ping: Fem militärer dömda för massakern i Plan de Sánchez, Guatemala | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s