Humanitär kris i Polochic, Guatemala

Nyligen utsattes familjerna i Polochic, Alta Verapaz i Guatemala på nytt för våldsamma övergrepp av privata säkerhetsvakter, militär och polis. Under nästan ett år har fler än 700 familjer levt under extrem stress på grund av våldet. Situationen för de hemlösa i Polochic har utvecklats till en humanitär kris och trots stor internationell uppmärksamhet från bland annat FN fortsätter våldet.

Den 5  januari var det återigen dags för våldsamheter. På morgonen kom män anställda på sockerbolaget Chabil Utzaj med nio traktorer, åtföljda av cirka 60 poliser och militärer, till två byar i området. Hundratals hektar av basgrödor förstördes totalt och två bönder attackerades med machete av Chabil Utzajs vakter. Polis och militär gjorde ingenting för att stoppa övergreppen.

Det var i mitten av mars 2011 de våldsamma avhysningarna av fler än 700 familjer i Polochicdalen i östra Guatemala inleddes. Flera skadade och en död rapporterades. Under hela året fortsatte attackerna och ytterligare två bönder mördades. De familjer som miste sina hem och möjligheter att odla egen mat har sedan dess levt i ovisshet, och majoriteten av barnen i området har drabbats av akut näringsbrist och undernäring. Enligt FN måste staten tillgodose de avhysta med tak över huvudet, vatten och föda, men detta har inte skett.

Under avhysningarna i Polochic i mars. Foto: Comité de Unidad Campesina

Under avhysningarna i Polochic i mars. Foto: Comité de Unidad Campesina

Den 10 augusti skedde ytterligare attacker från sockerrörsföretaget Chabil Utzajs säkerhetsvakter, då fler hus och grödor brändes ned. Flera personer skottskadades, bland annat en åtta år gammal flicka. Redan i juni beviljade den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH) speciella skyddsåtgärder för familjer från de 14 samhällena som förstördes i mars. När fyra månader gått reste bönder från två samhällen i Polochic till USA för att diskutera de uteblivna skyddsåtgärderna med den interamerikanska kommissionen. Samma dag brändes deras hem ned i Polochic.

Kompensation – ett kilo bönor

Fem månader efter beslutet om speciella skyddsåtgärder kom den guatemalanska statens svar. I november tilldelades varje drabbad byinvånare cirka ett halvt kilo majsmjöl, ett kilo bönor och ett kilo ris. Detta efter att de sedan mars levt på kanten till hungersnöd. Familjerna accepterade hjälpen men gjorde klart att den lilla mängd mat de fått var alldeles för liten. Efter förhandlingar gick staten med på att lämna mer mat följande månad.

De avhysta familjerna tillhör maya q’eqchi-folket som har bott i området kring Polochic i tusentals år. Efter diverse skumraskaffärer har marken deras förfäder brukat hamnat helt i händerna på familjen Widmann, som äger sockerrörsfabriken Chabil Utzaj. Familjen Widmann har nära band till expresidenten Óscar Berger (2004-2008) och till många mäktiga affärsmän. Under 2010 började affärerna gå dåligt, och det nicaraguanska storföretaget Grupo Pellas köpte in sig i Chabil Utzaj i mars 2011. Familjen Pellas är en av Nicaraguas mäktigaste familjer och äger bland annat Flor de Caña, Nicaraguas mest kända rom, men även banker, sjukhus, försäkringsbolag och många andra företag runt om i Centralamerika. Det var efter denna affär som avhysningarna började.

Maya q’eqchi-invånarna i Polochic är överens om att det inte är matransoner från staten som kommer att göra slut på den humanitära kris som utvecklats i området. Markfrågan måste lösas. Utan rätt till mark har familjerna ingen möjlighet till självförsörjning och de barn som föds kommer till världen kraftigt undernärda. Men den förra regeringen under Alvaro Colóm var snabba med att slå fast att markfrågan inte ens skulle diskuteras. Under Colóms tid vid makten genomfördes 114 avhysningar av bönder, 28 fler än under föregående regeringsperiod, enligt FN. Nu återstår att se hur nyligen tillträdda presidenten Otto Pérez Molina väljer att hantera frågan.

Latin America Working Group har en namninsamling till stöd för de vräkta familjerna i Polochic, läs mer här.

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Tidigare texter: 

http://latinamerika.nu/ingen-blir-matt-av-sockerror-repressionen-i-polochic-fortsatter

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/06/06/ytterligare-en-mordad-i-polochic/

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/05/23/fortsatta-oroligheter-i-polochic/

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/03/17/flera-skadade-och-en-dod-vid-avhysningar-i-guatemala/

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Humanitär kris i Polochic, Guatemala

  1. Ping: Att dö för sina rättigheter – rekordhöga våldssiffror i Guatemala under 2011 « Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s