Vi minns Victor Leiva

Rättvisa för Victor "El Mono" Leiva. Foto från: http://nisgua.blogspot.com/

Rättvisa för Victor ”El Mono” Leiva. Foto från: http://nisgua.blogspot.com/

Den andra februari förra året sköts den guatemalanska levnadskonstnären och människorättsförsvararen Victor Leiva till döds på öppen gata i centrala Guatemala City. 24-åriga Victor var på väg ut från sitt arbete med teater- och konstnärkollektivet Caja Ludica när han blev kallt mördad med ett skott i huvudet. Victor fördes till sjukhus men avled kort därefter.

I statistiken var mordet bara ett av tusentals i det våldsamma Guatemala under det gångna året. För oss som kände Victor var mordet på honom en stor tragedi som gav det meningslösa våldet ett ansikte. Den extrema våldsnivån i Guatemala brukar från politiskt håll delvis förklaras bort som uppgörelser mellan kriminella gäng eller knarkkarteller. Många menar att merparten av de som skjuts ihjäl – i de fall de inte rentav förtjänar att dö – åtminstone i mångt och mycket har sig själva att skylla. En inhuman inställning till våldet som inte gör anspråk att förklara de fruktansvärda missförhållanden och orättvisor som är orsakerna till kriminalitet och våld.

Victor är ett exempel på hur våldet drabbar även oskyldiga och fredliga medborgare. Han hörde till dem som står upp och kämpar för rätten att uttrycka sig och sina mänskliga rättigheter, en grupp som dessvärre är klart överrepresenterad i statistiken över människor som utsätts för våld och hot om våld i Guatemala. Victor Leiva arbetade för det han trodde på. Ett kreativt arbete med ungdomar för att hjälpa dem att hålla sig utanför det destruktiva livet i de många ungdomsgängen (så kallade maras) som finns i Guatemala. Ett arbete som är lika viktigt som det är farligt då det motarbetade en verksamhet som knappast drar sig för att använda brutalt våld för att tjäna sina syften. Victor var den fjärde medarbetaren på Caja Ludica som dödades under bara några månaders tid, men hans minne och hans verk lever vidare med oss som minns honom och med alla oss som vill arbeta för en värld där våld inte får vara lösningen.

¡Hasta siempre Victor!

Anton Svensson var vän till Victor Leiva och fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala och Mexiko 2010-2011.

Länkar

Pressmeddelande från Udefegua om hot och attacker mot människorättsförsvarare i Guatemala år 2011

Preliminär årsrapport från Udefegua för 2011

Namninsamling för att be om rättvisa för Victor Leiva

Tidigare bloggtext om Victor Leiva av Anton Svensson

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s