Pérez Molina ansluter till debatten om drogliberalisering

Mannen som vann det guatemalanska presidentvalet i höstas med parollen ”den hårda nävens politik” gör, bara tre månader efter tillträdandet på presidentposten, en kraftig omsvängning av sin politiska diskurs när han öppnar upp för samtal kring liberaliseringen av droger. Därmed blir Otto Pérez Molina ytterligare en i raden av latinamerikanska ledare som nu höjer sina röster i liberaliseringsdebatten.

Picture of Otto Pérez Molina

Otto Pérez Molina
Foto: the Guardian

I förra veckan uppmärksammade både guatemalansk och internationell press gripandet av Horst Walther Overdick, en man som misstänks ha varit en av nyckelpersonerna i etablerandet av den mexikanska drogkartellen Los Zetas närvaro i Guatemala. I en debattartikel skriven av Pérez Molina, som publicerades i brittiska the Guardian den sjunde april, stoltserar han med Overdicks gripande samt tiotalet andra som han betecknar som viktiga framgångar i bekämpandet av de illegala drogkarteller som i allt större utsträckning i dagens Guatemala. Men trots den självutnämnda framgången hävdar nu Pérez Molina helt sonika att det krävs nya metoder för bekämpandet av knarket, och presenterar i sin debattartikel förslaget om ett slags ”kontrollerad liberalisering”, som han jämför med regelverken som reglerar bruket av tobak och alkohol.

Pérez Molinas utspel har fått många ögonbryn att höjas, inte minst här i Guatemala. Med bakgrund som ex-general, dessutom anklagad för brott mot mänskligheten under det guatemalanska inbördeskriget, är den pragmatiska diskurs som han nu påstår sälla sig till långt ifrån något han tidigare har gett prov på, vare sig i ord eller handling. Han gick till val och vann på den hårda nävens politik, en symbol för de krafttag som ex-generalen och hans politiska parti Partido Patriota ansåg behövas för att stävja landets höga brottslighet, där den organiserade brottsligheten och drogkartellerna utgör en stor del. Även guatemalanska människorättsförsvarare har märkt av ett allt hårdare tonläge det senaste året, med ökat antal rapporterade kränkningar och hot riktade mot dem, för att inte nämna de guatemalanska mediernas  allt ivrigare smutskastningskampanjer.

Vad beror kursändringen på?

Så sent som i januari i år meddelade den då blivande presidenten Pérez Molina att han skulle begära militärt stöd från USA för bekämpandet av knarkkartellerna. Washingtons svarade genom att villkora militärt stöd i att utbyte mot militärarkiven från det guatemalanska inbördeskriget, som Pérez Molina alltså deltog i, skulle släppas. Somliga hävdar nu att Pérez Molinas plötsliga kursändring i själva verket är ett strategiskt drag för att sätta press på den största liberaliseringsmotståndaren, USA, att häva blockaden av militärt stöd till Guatemala, som har varit i kraft sedan 90-talet, utan att behöva lämna ut de känsliga uppgifterna från inbördeskriget.

Har Otto Pérez Molina verkligen ändrat sig eller är det hela ett spel för gallerierna? Återstår att se.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2012-2013

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Pérez Molina ansluter till debatten om drogliberalisering

  1. Ping: Årskrönika Guatemala 2012, del 1: Det militära återtåget och kampen om naturresurserna | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s