Straffrihet – ett hot mot tryggheten

– Tror ni det är okej att gå till tvätterian såhär dags eller är det bättre att jag väntar till imorgon?

Klockan är tio över sju på kvällen och vi har precis avslutat en av våra utbildningsdagar här i vårt kontor och bostad mitt i Guatemala City. Där ute har det hunnit bli mörkt.

Egentligen finns det ingen tid på dygnet som det är säkert att ge sig ut för att promenera i Guatemala City och efter att det har blivit mörkt är rekommendationen att ringa och beställa en taxi. Även om man bara vill komma ett par kvarter bort. Här gäller det att tänka efter före och planera om det är något man ska göra på kvällstid.

Guatemalas inbördeskrig tog slut 1996, men våldet har inte upphört. Enligt siffror från 2010 skedde 6000 mord i Guatemala med en straffrihet på 97 procent. Under kriget räknar man att det skedde 45 000 försvinnanden. I fyra av fallen har ansvariga blivit dömda. Med andra ord finns det en lång tradition av straffrihet i Guatemala.

Människor som arbetar med att försvara sina så väl som andras mänskliga rättigheter utsätts, enligt en rapport från Front Line Defenders och UDEFEGUA, allt oftare för olika typer av angrepp. Vanligast är dödshot och andra typer av hotelser, men man räknar även med att 55 människorättsförsvarare mördats från 2008 till 2011. Särskilt sårbara är kvinnliga människorättsförsvarare, fackföreningar samt människor som arbetar med landrättigheter, ursprungsfolks rättigheter samt med att ställa ansvariga till svars för de brott som begicks under inbördeskriget.

Straffriheten är ett särskilt stort hot mot människorättsförsvarare i Guatemala, eftersom det gör det möjligt att hota och mörda människorättsförsvarare utan att mötas av rättsliga konsekvenser. Ett exempel på hur våld mot människorättsförsvarare förkläds till ”vanlig” brottslighet är mordet på Vidal Nahman Cabrera Tuch. Cabrera Tuch var aktiv i en organisation som arbetar för bönders lönevillkor, markrättigheter och för ett värdigt liv för ungdomar. När han den 17 januari 2012 färdades i buss klev två beväpnade män ombord på bussen och meddelade att det var ett rån. Ingenting stals, men Cabrera Tuch sköts med två skott i huvudet och avled sedan av sina skador. Månaden innan blev han hotad till livet.

I Guatemala kan det med andra ord vara farligt att gå ut på kvällen för att hämta sin tvätt. Ännu farligare är det att stå upp för sina och andras rättigheter. Som fredsobservatörer medföljer vi dessa personer och på så sätt förebygger vi att de utsätts för angrepp samt ökar deras handlingsutrymme.

Pernilla Nordvall, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2012-2013

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s