Undantagstillstånd i västra Guatemala

I tisdags kväll deklarerade Guatemalas inrikesminister Mauricio López Bonilla undantagstillstånd i Santa Cruz Barillas, Huehuetenango, efter att närmare 200 män intagit en militärbas och krävt rättvisa för en lokal ledares död och ytterligare två personer som skadades tidigare samma dag. 

Under eftermiddagen den första maj utsattes tre ledare för det lokala civilsamhället för ett bakhåll när de var på väg hem till sitt samhälle nära Posa Verde, där företaget Hidro Santa Cruz planerar att anlägga ett vattenkraftverk. En person avled till följd av attacken och två skadades.  En av de överlevande männen har tidigare vägrat sälja sin mark till företaget, något han har fått utstå juridiska trakasserier på grund av. De båda överlevande rapporterar att deras angripare körde fordon som liknar dem som ägs av företaget Hidro Santa Cruz, varför det antas att attacken utfördes av personer med kopplingar till företaget.

Det var denna händelse som utlöste den hätska stämning som ledde till att 200 män intog den lokala militärbasen. Enligt Rony Urizar, talesperson för försvarsdepartementet, misshandlades och skadades flera soldater, varav en allvarligt. Efteråt ska männen ha dragit vidare och tänt eld på flera byggnader i staden. Guatemalas president och ex-generalen Otto Pérez Molina kallade upprorsmännens handlande för en attack mot militären, och anklagade deltagarna i upploppet för samröre med drogkarteller. Enligt uppgifter har inrikesministern förutom undantagstillståndet även beordrat förstärkning av militär- och polistrupper från Guatemala City för att återställa ordningen i provinsen.

Händelserna markerar kulmen på en konflikt där lokalbefolkningen och motsätter sig bygget av ett vattenkraftverk nära Posa Verde. Företaget Hidro Santa Cruz har påbörjat anläggandet med godkännande från regeringen, trots att det kommunala rådslag som hölls 2007 av lokalbefolkningen, med stöd i både den guatemalanska lagen såväl som internationell rätt, avslog förslaget om byggandet av vattenkraftverket. Enligt Amnesty respekterar dock sällan guatemalanska auktoriteter resultaten av de lokala rådslagen, såsom även i detta fall.

Flera lokala människorättsförsvarare har utsatts för trakasserier, däribland hotfulla telefonmeddelanden, med anledning av sitt organiserande mot vattenkraftverket. Det lokala civilsamhället fördömer i ett pressmeddelande våldsamheterna men menar att det är nödvändigt att sätta upploppen i sin rätta kontext, något som guatemalansk media hittills har blundat för genom ensidig rapportering av händelsen.

Konflikten i Santa Cruz Barillas är ett av många exempel på spänningar som uppkommit i relation till exploatering av naturresurser i Guatemala.

Tamara Vocar, Fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2012-2013

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Undantagstillstånd i västra Guatemala

  1. Ping: Utländska investeringar skapar problem för lokalbefolkningen | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: MR-organisationer välkomnar frigivanden. | Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: Årskrönika Guatemala 2012, del 1: Det militära återtåget och kampen om naturresurserna | Fredsobservatörernas blogg

  4. Ping: De mänskliga rättigheterna i Latinamerika 2012 « Kristna Fredsrörelsens blogg

  5. Ping: Efter åtta månaders kamp släpptes de häktade ledarna från Santa Cruz Barillas | Fredsobservatörernas blogg

  6. Ping: Kriminaliseringen fortsätter i Santa Cruz Barillas | Fredsobservatörernas blogg

  7. Ping: De sista politiska fångarna från Santa Cruz Barillas frigivna | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s