Polisdokument fick före detta polischef på fall

– Det hela kommer förmodligen inte att ta särskilt lång tid. De senaste gångerna jag har varit här för att följa fallet har rättegångsförhandlingarna ställts in och skjutits på framtiden.

Min amerikanske kollega svarade luttrat på min fråga om hur stor del av dagen han trodde vi skulle komma att spendera i rättegångssalen. Det var slutet av maj, min allra första gång i rätten som fredsobservatör och jag var nyfiken på vad som väntade.

Hans svar var för mig lite snopet men inte helt oväntat. Vid det laget visste jag att rättssystemet i Guatemala är långt ifrån idealiskt och att antalet köande fall är många. Det beräknas att 98% av de brott som begicks under inbördeskriget fortfarande inte har dömts i domstol. Det innebär att de flesta förövare går fria medan offren och de anhöriga fortsätter utan upprättelse eller ersättning från staten för de begångna övergreppen.

Fallet som vi hade kallats in att observera gällde det påtvingade försvinnandet av Édgar Sáenz Calito, en agronomstudent på San Carlos Universitetet i Guatemala City. Han greps av polisen 1981, mitt under det flammande inbördeskriget, men försattes snart på fri fot igen. Samma dag som han släpptes tillfångatogs han ironiskt nog igen, denna gång illegalt av polisens dödsskvadroner. Efter tillfångatagandet försvann Édgar Sáenz Calito för att aldrig mer återses.

Mannen som stod åtalad var den dåvarande polischefen i Guatemala City, Pedro García Arredondo. I egenskap av polischef för Guatemala Citys Comando Seis (på svenska ung. sjätte distriktet) var han ytterst ansvarig för distriktets dödsskvadroner som gjorde sig ökända för sin brutalitet. De låg bakom försvinnandet av många studenter, ledare och fackliga representanter i Guatemala City under García Arredondos tid som polischef.

Den 21 augusti i år föll domen. Pedro García Arredondo  ansågs skyldig på åtalspunkterna påtvingat försvinnande och brott mot mänskligheten i fallet Édgar Sáens Calito och tilldömdes ett straff på 70 års fängelse.

Tack vare bevisning från bland annat polisens nationella historiearkiv lyckades åklagaren och målsägarebiträdena Grupo de Apoyo Mutuo (GAM) lägga pusselbitarna på plats gällande Édgar Sáens Calitos försvinnande och koppla polischefen García Arredondo till dådet. När domen förkunnades läste domaren Pablo Xitumul de Paz: “Domstolen erkänner all bevisning som har presenterats av åklagaren, i vilken vittnen, experter och polisdokument från tidpunkten ingick. Det har konstaterats att den åtalade hade full auktoritet och därigenom vetskap om vad som skedde med den försvunna personen”, enligt elPeriodico.

De snabba framsteg som skedde på rättsfronten inom loppet av bara några månader fick de flesta skeptiker att bita sig i tungan. Samtidigt är det värt att minnas att det hann passera 31 år innan rättvisan slutligen skipades. Men oavsett vilket så välkomnar vi den.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Förutom fallet Sáenz Calito står den före detta polischefen även åtalad för andra fall, däribland brännandet av den spanska ambassaden i Guatemala, 1980, där bland annat nobelpristagerskan Rigoberta Menchús far omkom. Om det fallet kan ni läsa mer här.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Polisdokument fick före detta polischef på fall

  1. Ping: Årskrönika Guatemala 2012, Del 2: Framgångar och bakslag i kampen för sanning och rättvisa för inbördeskrigets brott | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s