Människorättsorganisationer välkomnar frigivanden

Förra veckan kunde vi läsa om Francisco, som efter händelserna i Barillas lever med en arresteringsorder som drivit honom att gömma sig. Mer än ett halvår har gått sedan demonstrationerna i Santa Cruz Barillas, som resulterade i undantagstillstånd och ett flertal kritiserade arresteringar av lokala ledare och markrättsförsvarare, och vars händelseutveckling Kristna Fredsrörelsen har följt och tidigare rapporterat om (här och här).

Hundratals personer följde de frigivna till deras hem. Foto: Linnéa Fehrm

Hundratals personer följde de frigivna till deras hem. Foto: Linnéa Fehrm

I torsdags, den 15 november, släpptes slutligen två av de arresterade männen till följd av brist på bevis. Flera människorättsorganisationer i Guatemala välkomnar frigivningarna som, trots nästan uteblivet intresse av medierna, är en betydelsefull händelse för människor som Francisco.

Inhemska organisationer har ifrågasatt motiven bakom de totalt elva häktningarna som ägde rum under undantagstillståndet i Barillas. Många har menat att anklagelserna varit grundlösa och påhittade, med enda syfte att krossa motståndet mot vattenkraftverket Hidro Santa Cruz. Vissa av organisationerna har pekat ut olagligheter i genomförandet av gripandena, inklusive det faktum att männen anhölls av civila personer istället för polis samt att de under lång tid saknade information om varför de blivit häktade. De frihetsberövade har ibland kallats för politiska fångar, fall där det juridiska systemet använts för att kriminalisera motståndare till vattenkraftverket. Demonstrationer har arrangerats där människor krävt att de häktade männen släpps fria.

En demonstration för de häktade, arrangerad av kvinnoorganisationer, september 2012. Foto: Prensa Libre

En demonstration för de häktade, arrangerad av kvinnoorganisationer, september 2012. Foto: Prensa Libre

Sedan händelserna i maj har människorättsorganisationen Unidad de Protección a Defensoras y Defensores de Derechos Humanos (Udefegua), som Kristna Fredsrörelsen medföljer, regelbundet besökt fängelset där männen suttit inspärrade.  Organisationen har arbetat med att överse behandlingen av de häktade, utvärdera hur MR-konventionen efterlevts, och granska de juridiska grunderna bakom anklagelserna. I lördags följde Udefegua de nu frigivna männen på deras långa resa tillbaka hem, där de kunde återförenas med sina familjer och vänner.

På förfrågan av Udefegua befann sig Kristna Fredsrörelsen på plats. Närvarande var också ett flertal andra organisationer, som på olika sätt engagerat sig i de båda männens fall.

– Vi är mycket nöjda, framhöll en medlem av den organisation som utgjorde de två männens juridiska representant. Det är ett framsteg inte bara för oss, utan också för dem som fortfarande är frihetsberövade på felaktiga grunder. För dem ger det här nytt hopp.

Kvar i häkte sitter nu åtta av de personer som greps i början av maj, anklagade för bland annat terrorism.

Linnea Fehrm, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Människorättsorganisationer välkomnar frigivanden

  1. Ping: Årskrönika Guatemala 2012, del 1: Det militära återtåget och kampen om naturresurserna | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Efter åtta månaders kamp släpptes de häktade ledarna från Santa Cruz Barillas | Fredsobservatörernas blogg

  3. Ping: Årskrönika Guatemala 2012, del 1: Det militära återtåget och ökade konflikter om landets naturresurser | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s