Internationell domstol fäller Guatemala för massaker

”Kvinnornas och barnens vandring uppför berget skulle komma att bli deras sista. I en dalgång mellan två bergstoppar tvingades de att lägga sig ner på mage. En del av kvinnorna fördes bort, våldtogs och sköts ihjäl, men majoriteten av offren ströps ihjäl med rep eller klubbades till döds med påkar.”

Altare till minne av offren för massakern i Rio Negro, 13 mars 1982. Foto: Aron Lindblom.

Altare till minne av offren för massakern i Rio Negro, 13 mars 1982. Foto: Aron Lindblom.

Utdraget ovan är taget från ett tidigare inlägg på fredsobservatörernas blogg om massakern i Rio Negro, Baja Verapaz, den 13 mars 1982. Samhället utplånades i en serie av totalt fem attacker genomförda av militären och paramilitärer mellan åren 1980-1982. Nu har domen för massakrerna i Rio Negro fallit i den Interamerikanska Domstolen för Mänskliga Rättigheter.

I ett skriftligt uttalande från domstolen står att den guatemalanska staten har gjort sig skyldig till ”påtvingat försvinnande av 17 medlemmar ur samhället […] varav 16 var barn”. Dessutom fastställer domstolen att staten är skyldig till ”avsaknaden av en opartisk och effektiv utredning av omständigheterna, tillgjordhet inför familjen och överlevarna under utredningen av händelserna samt misslyckandet av identifierandet av de avrättade och försvunna personerna”.

Altare till minne av offren för massakern i Rio Negro, 13 mars 1982. Foto: Aron Lindblom.

Altare till minne av offren för massakern i Rio Negro, 13 mars 1982. Foto: Aron Lindblom.

Domstolen ålägger den guatemalanska staten att betala skadestånd och eventuella rättegångskostnader för offren och deras anhöriga. Den kräver även att de guatemalanska myndigheterna utreder fallet och dömer gärningsmännen i nationell domstol. Hittills har endast en grupp före detta paramilitärer dömts för sitt deltagande i massakerna i Rio Negro och omkringliggande samhällen, medan de militära befälhavarna som gav order om dödandet  fortfarande går fria.

I ett uttalande, daterat den 19 oktober, skriver människorättscentret Centro para la Acción Legal en Derechos Humanos (CALDH) att ”denna dom är ännu ett bevis för att det som ägde rum under inbördeskriget inte kan fortsätta i straffrihet. Nu måste staten utreda och döma de förövare och anstiftare som låg bakom grymheterna mot maya achí-folket”.

Rio Negro översvämmades i slutet av åttiotalet av kraftdammen Chixoy, som finansierades av Världsbanken. Innan dess hade överlevarna av massakrerna tvångsförflyttats till andra samhällen i Guatemala. Genom projektet Acoguate i Guatemala medföljer Kristna Fredsrörelsen några av de organisationer som arbetar för rättvisa för Rio Negro.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Internationell domstol fäller Guatemala för massaker

  1. Ping: Årskrönika Guatemala 2012, Del 2: Framgångar och bakslag i kampen för sanning och rättvisa för inbördeskrigets brott | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Pérez Molina försöker begränsa internationell domstols makt | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s