Hot mot människorättsförsvarare i Guatemala

Allvarliga hot har nyligen riktats mot den guatemalanska människorättsorganisationen Udefegua och den katolska kyrkans kontor för mänskliga rättigheter i Guatemala. Hoten är specifikt riktade mot Udefeguas verksamhetsledare Claudia Samayoa.

I mitten av november fick Claudia Samayoa information om att det planerades ett attentat för att mörda henne och en medarbetare på katolska kyrkans kontor för mänskliga rättigheter i Guatemala. Hot förekom också i oktober då Udefegua och Claudia Samayoa via e-post varnades för att fortsätta sin verksamhet. I samma mejl uppmanades de guatemalanska myndigheterna att sätta stopp för alla organisationer som stödjer arbetet med att ställa militären inför rätta för kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Enligt information från World Organisation Against Torture (OMCT) och Front Line Defenders kommer hoten från en avsändare som kallar sig ”Fonden mot terrorism”. De rättsprocesser som mejlets avsändare vill stoppa tycks vara den folkmordsprocess där flera militärer är misstänkta för grova brott under inbördeskriget, samt den rättsprocess som kan följa efter att armén attackerade ett demonstrationståg i Totonicapán i Guatemala den 4 oktober i år. I mejlet finns uppmaningar om att ”försvara forsterlandet” och utöver Claudia Samayoa och Udefegua hotas även domare och andra civilsamhällesorganisationer. Hoten har anmälts till interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH).

Det är inte första gången Claudia Samayoa hotas för sitt arbete för de mänskliga rättigheterna. I februari 2010 utsattes hon för ett attentat  då någon manipulerade hennes bil för att orsaka en trafikolycka. Claudia Samayoa överlevde oskadd den gången.

Blixtaktion

Front Line Defenders fördömer händelserna och uppmanar allmänheten att skriva till Guatemalas myndigheter och be dem att vidta åtgärder för att garantera Claudia Samayoas och andra människorättsförsvarares säkerhet. Ett underlag för att skriva brev till Guatemalas president Otto Perez Molina finns på Front Line Defenders hemsida (på engelska).

Ett liknande uttalande har även tagits fram gemensamt av organisationerna World Organisation Against Torture (OMCT) och Federación Internacional de Derechos Humanos (FIDH) (på spanska).

Claudia Samayoa och Udefegua får medföljning av Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer i Guatemala. Kristna Fredsrörelsen ställer sig bakom uttalandena ovan och uppmanar våra medlemmar och läsare att skriva till Guatemalas myndigheter för att be om skydd för Claudia Samayoa, Udefegua och alla andra människorättsförsvarare i Guatemala.

Gabriela Velasquez, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013.

Mer om Claudia Samayoas och Udefeguas arbete kan du läsa här och här. Mer om kriminaliseringen av människorättsförsvarare i Guatemala går att läsa här och här.

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s