Pérez Molina försöker begränsa internationell domstol

Knappt hade det nya året inletts förrän den första skandalen var ett faktum. Den guatemalanska staten, genom president Otto Pérez Molina, meddelade att den inte längre tänker erkänna den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters rätt att behandla och döma fall där brotten begicks innan 1987. Det långt gångna förslaget skulle även innebära att redan fastställda domar i fall som massakrerna i Plan de Sánchez och Rio Negro ogiltigförklaras eftersom dessa ägde rum innan 1987.

Den 2 januari presenterade Guatemalas president Otto Pérez Molina ett nytt dekret, 370-2012, som begränsar den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters befogenheter. I dekretet står “i fall av gärningar eller brott bör utförandet ha ägt rum efter erkännandet av denna instans”. I klartext innebär det att den guatemalanska staten menar att domstolen endast har rätt att behandla och döma fall där brotten begicks efter den 9 mars 1987, vilket är datumet då Guatemala anslöt sig till den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter. Presidenten hänvisade till en ”reservation” som staten gjorde vid undertecknandet, som fram tills nu ska ha feltolkats.

Förslaget kritiseras av människorättsförsvarare

Dekretet, som skulle innebära att människorättsbrott begångna under de mest intensiva krigsåren skulle få frikort från rättvisan, möttes av lavinartad kritik av grupper av människorättsförsvarare och organisationer, däribland Amnesty. I ett uttalande från organisationen stod att “avtalet som nyligen har undertecknats av president Otto Pérez Molina med avseende att begränsa den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters befogenhet stänger dörren för tusentals offer i landet”. Om dekretet skulle få laga kraft skulle det “kvarlämna tusentals offer som fortsätter att kräva rättvisa för närmare 30 års konflikt utan tillgång till rätten – deras sista möjlighet inom rättssystemet utifall det guatemalanska rättsväsendet förvägrar dem rättvisa”, fortsatte organisationen.

Juan Francisco Soto, jurist på Centro de Acción Legal para los Derechos Humanos (CALDH) som Kristna Fredsrörelsen medföljer, sa att regeringens syfte var att “förvägra rättvisa” åt de som fallit offer för militärens brott mot mänskliga rättigheter under det 36-åriga inbördeskriget.

Förutom att kritisera regeringen för att försöka garantera fortsatt straffrihet för statens brott under inbördeskriget ifrågasatte flera dessutom lagligheten bakom initiativet. Helen Mack, känd människorättsförsvarare och ordförande för Myrna Mack-stiftelsen, sa att ”den guatemalanska regeringen kan vare sig överordna sig det interamerikanska systemet eller säga till domstolen vad den bör eller inte bör göra”. Även den statlige ombudsmannen för mänskliga rättigheter. Jorge de Leon, ansåg att initiativet inte kan träda i kraft eftersom det skulle gå emot rättspraxisen, då Guatemala tidigare har accepterat domstolens fällande domar.

Pérez Molina ger vika

Enligt ursprungliga planer skulle dekretet, som undertecknades av presidenten redan innan årsskiftet, ha trätt i kraft den 3 januari men efter kritiken gick president Pérez Molina snabbt ut med beskedet om att det istället läggs på is i fem dagar för överläggningar. I mitten av januari meddelade han slutligen att regeringen drar tillbaka initiativet, med förklaringen ”vi vill inte ge det minsta intryck av att vilja ha en tillbakagång vad gäller de mänskliga rättigheterna”.

Med militärisering, kriminalisering av sociala rörelser och folkmordsförnekelse  som punkter på CV:t – dessutom enbart under 2012 – lär dock Pérez Molina inte gå till historien som förkämpe för de mänskliga rättigheterna. Än mindre efter de gångna veckornas allt annat än blygsamma flirt med straffriheten.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Kvinnliga människorättsförsvarare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s