Folkmordsfallet mot Ríos Montt går vidare

I måndags blev det klart: Förre diktatorn Efraín Rios Montt och före detta underrättelsechefen José Mauricio Rodríguez Sánchez kommer på torsdag att ställas inför nästa etapp i folkmordsrättegångarna. Under applåder och kramar mottog det hundratal överlevande, som rest till huvudstaden för att bevittna rättegången, domaren Miguel Ángel Gálvez beslut. Ett beslut som innebär att folkmord för första gången i guatemalansk historia kommer att utgöra mål för rättsförhandlingar.

Kristna Fredsrörelsens fredsobservatörer var på plats vid rättegången mot tidigare diktatorn Rios Montt i Guatemala. Foto: Alva Azócar

På ena sidan: Den nu 86-åriga Rios Montt och hans 19 år yngre före detta medhjälpare Rodríguez Sánchez. Den första anklagad för att ha varit hjärnan bakom de massakrer som ägde rum i Ixilområdet under åren 1982-83; den senare för att ha verkställt de militära planerna bakom desamma. På andra sidan: Representanter för vittnesorganisationerna CALDH och AJR – målsägande i fallet – med advokater.

– Våra bevis klargör att befolkningen i Ixil var målet för din gerillabekämpningspolitik. Du, som militär befälhavare, hade vetskap om militärens handlingar i Ixil och vad dessa resulterade i, sa en av de målsägandes advokater, riktad mot Ríos Montt.

– Nej, svarade Rios Montts advokat, det är en feltolkning att Ixil utgjorde mål för någon militär strategi. Rios Montt kan inte ställas ansvarig för de misstag som begicks av befälhavare och soldater i fält, som han inte hade ansvar över.

Försvaret för Rodríguez Sánchez använde liknande argument. Han utformade aldrig någon militär plan, och gav aldrig order om att döda. Att han organiserade och översåg de militära planerna som avsåg att utrota befolkningen i Ixil saknar bevis, och anklagelserna borde riktas mot militären istället för mot honom.

Rios Montts advokat tillhörde själv en gång i tiden gerillagruppen FAR. FAR var en av fyra grupper som utgjorde URNG (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca), de förenade gerillagrupperna som skrev under fredsavtalet med Guatemala år 1996. Det var under hänvisning till att bekämpa denna gerilla som Rios Montt och Rodríguez Sánchez under 17 månader utförde den så kallade ”brända jordens strategi” i Guatemalas högland, genom vilken minst 1771 människor dödades, 1485 kvinnor våldtogs och 29 000 tvingades på flykt.

Den statistik som presenterades under rättegången av de målsägandes advokater talade för sig själv: av de kroppar som hittades efter massakrerna var 43 % barn eller gamla, och 83 % av efterlämningarna visar tecken på skott i huvud eller bål – inte att personerna dödats i strid. Bevisen tyder på civila människor som avrättats, snarare än gerillasoldater som stupat. Våldtäkt på kvinnorna innan de avrättades utgjorde, enligt åklagarna, en del av en medveten strategi från armén.

Ett urval av de historier som berättats av sammanlagt 128 vittnen från Ixilområdet, presenterades på Power Point. När försvaret påstod att Rios Montt inte hade befälsansvar och därmed inte kunde ställas till svars för militärens handlingar under hans regim, svarade målsägarsidan med att visa ett klipp från en intervju från Rios Montts tid som diktator. I intervjun från 80-talet säger Rios Montt klart och tydligt: “Om jag inte kan kontrollera armen, vad gör jag då här?”

Till detta lades bland annat 60 expertutlåtanden och 126 dokument – nästan ett decenniums arbete av männiksorättsorganisationer, vittnen och rättsantropologer. Bland de viktigaste dokumenten hörde Plan Sofia 82, ett av militärens strategiska dokument som smugglats ut ur militärens hemliga arkiv och offentliggjordes 2009 av den amerikanska organisationer National Security Archive. I Plan Sofia 82 visas i detalj hur befälsordningen fungerade under Rios Montts styre.

De båda anklagade tackade konsekvent nej till erbjudanden att uttala sig under den tre dagar långa rättegången, vars syfte var att leda domaren till ett beslut om huruvida huvudförhandlingar borde inledas.

Seger mot straffriheten

Straffriheten för krigsbrott var länge karaktäristiskt för Guatemalas rättssystem. Det upprätthölls med hjälp av brist på kunskap bland domstolarna, försvunna bevis, och hot och trakassering av vittnen. Under 14 år satt Ríos Montt i kongressen, vilket gav honom juridisk immunitet som gjorde att han inte kunde förhöras. Men när den före detta människorättsförsvararen Claudia Paz y Paz utnämndes till riksåklagare för tre år sedan, började det plötsligt utfärdas arresteringsorder för människorättsförbrytare på löpande band. Rodríguez Sánchez häktades redan i oktober 2011, medan Ríos Montt arresterades en vecka efter att han i januari 2012 lämnat sin post i kongressen. Sedan dess har Rios Montt suttit frihetsberövad i sitt hem. Rodríguez Sánchez har fått sitt frihetsberövande förlagt till ett militärsjukhus, på grund av sin vacklande hälsa. För övrigt har Claudia Paz y Paz både listats som en av världens modigaste kvinnor år 2012 av tidningen Newsweek, och som en av världens politiskt mäktigaste kvinnor av tidsskriften Forbes.

Ríos Montt och Rodríguez Sánchez försvar har hela tiden gjort sitt bästa för att fördröja processen genom att bland annat kräva att målet flyttas till en militärdomstol, en missförtroendeförklaring av Claudia Paz y Paz samt åberopandet av amnesti. Vittnen och deras advokater har samtidigt rapporterat om trakasserier och rasism.

Men den 28 januari meddelade slutligen domaren sitt beslut. Beslutet blev: Ja. Ja, åklagarmyndigheten, CALDH och AJR hade lyckats sammanställa tillräckligt övertygande argument för de två generalernas ansvarsbörda under sin tid vid makten, för att rättsprocessen ska kunna fortskrida. Ja, Guatemala är ett steg närmare historisk rättvisa. Ríos Montts advokat blev nekad sin förfrågan om att lägga in ytterligare en överklagan mot beslutet och hans klient sitter även fortsättningsvis i husarrest, medan Rodríguez Sánchez förblir inspärrad på sjukhuset. På torsdag ses de i rättssalen igen.

Fotnot: Kristna Fredsrörelsen har medföljt CALDH och AJR sedan 2001.

Linnea Fehrm, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013

Pressmeddelande av CALDH angående måndagens domslut:

Det guatemalanska samhället bevittnar idag en historisk händelse. För första gången i vårt land har en domare beordrat öppnandet i ett rättsfall om folkmord och brott mot mänskligheten. Domare Miguel Ángel Gálvez har beslutat att inleda domstolsförhandlingar i fallet, något som gör det möjligt för domstolen att syna bevisen i detta banbrytande fall. Detta steg mot rättvisan är mycket viktig för de tusentals överlevande från folkmordet i Guatemala.

Domaren för domstolen för brott med hög risk väljer att ta detta steg efter nästan ett år sedan general Efraín Ríos Montt och över ett år sedan general José Mauricio Rodríguez Sánchez blev knutna till fallet, och efter 75 överklaganden.

Vi ser positivt på domarens beslut och hoppas i det fall ytterligare överklaganden presenteras från ex-generalernas försvarsadvokater, att dessa tidigare avslag kommer tas i beaktande och respekteras i enlighet med lagen.

Resolutionen som presenterades idag sänder ett hoppfullt budskap om rättvisa till dem som fortfarande lider av konsekvenserna från den väpnade interna konflikten. Ett budskap når även anstiftarna till och gärningsmännen för folkmorden och de grova brott mot mänskligheten som begicks under denna period, ett budskap om att de skyldiga för bland annat folkmord, utomrättsliga avrättningar, påtvingade försvinnanden, sexuellt våld, tortyr och massakrer inte kommer få gå ostraffade.

Denna händelse representerar den pågående kampen av tusentals offer för folkmordet. Det banar väg för det fortsatta sökandet efter minnet, sanningen och rättvisan, en förutsättning för att på en stabil grund kunna bygga ett mer rättvist land. Vi hoppas att fallet fortsätter på samma bana i enlighet med lagen och att vi snart kommer kunna få en dom mot de som beordrade folkmord i Guatemala.

För rätten till ett rättvist land!

Asociación Para la Justicia y Reconciliación, AJR, Centro de Acción Legal para los Derechos Humanos, CALDH

Guatemala, 28 januari 2013

Översättning: Gabriela Velasquez, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Folkmordsfallet mot Ríos Montt går vidare

  1. Ping: Oviss framtid för rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Historisk beslut i Guatemala: ex-diktatorn Ríos Montt inför rätta för folkmord | Kristna Fredsrörelsen

  3. Ping: Årskrönika Guatemala del 1: Historisk rättvisa | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s