Domare granskar bevisen i folkmordsfallet

Efter den förra veckans historiska beslut att låta folkmordsåtalet gå vidare mot ex-diktatorn Efraín Ríos Montt och den militäre underrättelsechefen José Mauricio Rodriguez Sánchez, granskade domaren i veckan åklagarens och försvarets bevis i fallet. Medan försvarssidan fick se flera av sina förslag avvisas av domaren, godkändes samtliga av de närmare 900 bevisen från åklagarsidan.

Foto: Luis Diaz

Foto: Luis Diaz

Domaren Miguel Ángel Gálvez inledde under slutet av förra veckan granskandet av de respektive sidornas, åklagarens och försvarets, bevis i fallet. Måndagen den 4 februari sammankallades åter rätten för förkunnandet av domarens beslut huruvida bevisen godkänns för framtida användning i fallet eller inte.

Den förre diktatorn Efraín Ríos Montt (1982-1983) står tillsammans med den före detta militära underrättelsechefen José Mauricio Rodriguez Sánchez åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten för de massakrer som begicks i ixilområdet under Ríos Montts blott 17 månader vid makten. Under den korta perioden fick hela 1 771 personer sätta livet till då militären utförde ”den brända jordens taktik”, något som nu Ríos Montt och Rodriguez Sánchez åtalas för att ha varit hjärnorna bakom. 

Bakslag för Ríos Montts försvarare

Domaren valde att acceptera samtliga av åklagarsidans och målsägarnas bevis. Bland dessa finns närmare 900 bevis, i form av flera hundra vittnesmål från överlevare från massakrerna i ixilområdet, militära dokument och expertertutlåtanden och rapporter. Samtidigt valde domaren att avslå sex av försvarets förslag på experter, något som ledde till högljudda protester från försvarsadvokaterna, bland annat genom att kalla beslutet för ”en lynchning”.

Ríos Montts försvarsadvokater hävdade att domstolen ”kränker vår klients rätt till ett försvar” och ”vi kan inte inleda en rättegång utan experter, i synnerhet när åklagaren har 64 stycken”. Domaren svarade på kritiken med att påpeka att försvaret hade presenterat namn på experter utan att förklara eller motivera deras relevans, vilket därigenom ogiltigförklarar dem. Vissa av förslagen avvisades även med motiveringen att de hade presenterats efter slutdatumet hade passerat. När en av försvarsadvokaterna, Palomo, förklarade att de inte hade haft tillräckligt med tid för att förbereda sig replikerade domaren att anmälan mot Ríos Montt och hans ledande militära kollegor presenterades redan 2001.

Domaren hänvisar till internationell domstol

Domaren avslog även försvarets begäran om att inte tillåta militärplanen Sofia och tillhörande arkiv som bevis, med hänvisning till att de innehåller statshemligheter. I sitt beslut hänvisade domaren till den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter, som vid ett flertal tillfällen har fastställt att i rättsfall rörande människorättsbrott får Guatemala inte undanhålla bevis med hänvisning till statshemligheter. Militärplanen Sofia är ett av åklagarsidans nyckeldokument i att bevisa att folkmordet i ixilområdet 1982-1983 var en del i en strategisk plan utformad av landets högst ansvariga vid tillfället.

Kort efter Miguel Ángel Gálvez förkunnande på måndagen översvämmades Facebook och Twitter av segerrop. Beskedet innebär ytterligare en seger på kort tid för de som under över ett årtionde har kämpat för att de högst ansvariga för folkmordet ska ställas inför rätta, och därmed är även den näst sista etappen avklarad. Kvarstår gör nu att inleda de öppna rättegångsförhandlingarna. Inom de närmaste dagarna kommer domstolen meddela datum för inledandet, vilket enligt experter troligtvis kommer att äga rum inom de närmaste tre till fyra månaderna.

Uppdatering: Sedan publicerandet av denna text har datumet offentliggjorts. Först meddelade domstolen att rättegångsförhanlingarna skulle inledas den 14 augusti, ett datum som bara några veckor senare ändrades till den 19 mars. Fredsobservatörerna kommer att fortsätta att rapportera om utvecklingen här på bloggen.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Domare granskar bevisen i folkmordsfallet

  1. Ping: Rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet återupptas | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Årskrönika Guatemala del 1: Historisk rättvisa | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s