De sista politiska fångarna från Santa Cruz Barillas frigivna

Den 9 januari beordrade domaren i Santa Eulalia, Huehuetenango, det omedelbara frigivandet av de åtta lokala ledare som satt häktade anklagade för de oroligheter som skedde i Santa Cruz Barillas den 1 maj 2012. Försvaret har pekat på en rad oegentligheter i processen och för första gången sedan fredsavtalen skrevs under 1996 har Guatemala fällts av FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter för godtyckliga gripanden.

Spänd väntan utanför häktet i zon 18 i Guatemala City. Foto Pernilla Nordvall

– Vi gjorde en anmälan i Genéve om godtyckliga gripanden och har precis fått del av utlåtandet. Kommissionen ger oss rätt på de punkter där vi hävdar att felaktigheter begåtts, berättar de lokala ledarnas försvarsadvokat Carlos Bezares. Vi är väldigt glada över denna resolution eftersom den ger stöd åt försvarets linje och visar att det inte bara är de sociala rörelserna som stödjer oss. Jurister från olika länder har granskat fallet och kommit fram till att vi som försvaret har rätt och att det förekommit godtyckliga gripanden som utgör ett brott mot rättssäkerheten och mot de mänskliga rättigheterna. På så vis är det också en uppmaning till den guatemalanska staten att respektera de konventioner som skrivits under.

Påtryckningar från civilsamhället gav resultat

De åtta personer som numera är försatta på fri fot greps i Santa Cruz Barillas den andra maj, anklagade för att ligga bakom de oroligheter som inträffade den första maj, efter att tre ledare för det lokala civilsamhället angripits. I samband med detta utfärdade presidenten Otto Perez Molina ett undantagstillstånd som vann laga kraft den 4 maj (läs mer om bakgrunden till fallet här och här).

Fallet har tack vare ett gediget arbete från civilsamhällets organisationer fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Den 15 maj 2012 anordnades en demonstration mot undantagstillståndet, där Kristna Fredsrörelsen fanns på plats som observatörer. 4 500-5000 personer deltog och tre dagar senare hävde presidenten Otto Perez Molina undantagstillståndet.

I maj demonstrerade mellan 4500-5000 personer mot undantagstillståndet i Barillas. Foto Stefan Tschirren

Asamblea Departamental de Huehuetenango ADH (eller Regionala Rådet för Huehuetenango på svenska), som får medföljning från Kristna Fredsrörelsen, har kontinuerligt gjort uttalanden och anordnat manifestationer där man krävt att de gripna, som man betraktar som politiska fångar, släpps ur häktet. Många andra organisationer har engagerat sig i fallet, som Actoras de Cambio (Kvinnliga förändringsaktörer på svenska) som deltog i att organisera en festival för kvinnor där man uttryckte sin solidaritet med Santa Cruz Barillas.

 

Jag vill varken betala priset för din ström med min kropp, mitt liv eller med min mark. Vi är alla Barillas! Foto Pernilla Nordvall

Otillräcklig gärningsbeskrivning

Processen tog åtta månader, men de gripna är nu försatta på fri fot och domaren beordrade att samtliga åtalspunkter preliminärt ska ogillas.

– Domaren beslutade att ogilla åtalet eftersom åklagarens gärningsbeskrivning var alldeles för allmänt hållen, förklarar Carlos Bezares. Straffrätten är personlig, vilket innebär att åklagaren måste kunna beskriva exakt vad var och en har gjort i varje ögonblick för att rätten ska kunna ta ställning till om det var en olaglig handling eller ej. Problemet i det här fallet är att samtliga tilltalade kollektivt gjordes ansvariga för alla gärningarna i åtalet. Det vill säga att alla anklagades för att ha misshandlat, för att ha stulit skruvar, för att ha tänt eld på en byggnad och så vidare. Det är omöjligt att samtliga skulle bära ansvar för allt detta såvida inte de hade haft tillgång till en teleport. Därmed blir åtalet ohållbart och det var detta som gjorde det möjligt att lägga ner åtalet.

Ett politiskt och ett juridiskt fall

Enligt Carlos Bezares är detta rättsfall inte bara juridiskt utan också politiskt.

– Det man måste förstå när man talar om det här fallet är att det parallellt med rättsfallet är ett politiskt fall. Detta innebär att det finns krafter som inte syns i rättssalen, men som utövar påtryckningar. Visst inser domaren att om det bara hade handlat om juridiken så borde han ha försatt de åtalade på fri fot redan den första dagen.

Att dessa paralella strukturer finns beror enligt Carlos Bezares på att Guatemala är en ung demokrati som alltjämt har svaga institutioner.

– Guatemala har bara varit en demokrati i 17 år och för att stärkas demokratiskt behöver vi ha ett självständigt rättsväsende. Det är oroande att konflikten i Barillas inte har lösts och det är nödvändigt att en lösning kommer till stånd för att lagen inte ska kunna användas som ett verktyg för förtryck. Vi är bekymrade över att staten inte tar sitt ansvar för att lösa konflikten.

Processen preliminärt avslutad

Processen är inte avslutad ännu, utan rätten har gett åklagarmyndigheten en tidsfrist fram till mitten av juni för att göra en ny undersökning där man åtgärdar de fel som påpekats. Carlos Bezares är ändå nöjd med beslutet.

I denna järnlåda gjorde de häktade den nio timmar långa resan från Guatemala City till Santa Eulalia. Foto Pernilla Nordvall

– Domaren fattade rätt beslut i och med att det under rättegången visades att det saknades information för att han skulle kunna fatta ett avgörande beslut. Därför var det bättre att avsluta processen och att försätta de frihetsberövade på fri fot för att vid ett senare tillfälle kunna återuppta diskussionen kring huruvida det är relevant att återuppta processen. Jag tror inte att detta kommer att vara aktuellt med tanke på de omständigheter som finns i fallet. I juni räknar vi med att kunna bevisa för domaren att det inte finns några utsikter att driva vidare ett fall av den här sorten.

Pernilla Nordvall, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013

Tidigare bloggtexter om Santa Cruz Barillas:

Utländska investeringar skapar problem för lokalbefolkningen

Det militära återtåget och ökade konflikter om naturresurser

Människorättsorganisationer välkomnar frigivanden

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till De sista politiska fångarna från Santa Cruz Barillas frigivna

  1. Ping: Kriminaliseringen fortsätter i Santa Cruz Barillas | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Kriminaliseringen fortsätter i Santa Cruz Barillas | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

  3. Ping: Årskrönika Guatemala del 2: Naturresurser | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s