Kriminaliseringen fortsätter i Santa Cruz Barillas

Fredagen den 15 mars klockan 7:30 greps Rubén Herrera i sitt hem, anklagad för bland annat terrorism. Herrera är aktiv motståndare till det planerade anläggandet av ett vattenkraftverk i Santa Cruz Barillas i Huehuetenango och medlem i organisationen ADH:s styrelse, som medföljs av Kristna Fredsrörelsen. Nu fördömer flera sociala organisationer Rubén Herreras gripande och kräver att han friges.

Rubén Herrera håller tal under en manifestation 21 december 2012. Foto: James Rodríguez, mimundo.org

Ett fall med politiska förtecken

Den 27 juni 2011 utfärdades den första arresteringsordern mot Rubén Herrera och den 9 mars 2012 utfärdades ytterligare en. Han står anklagad för inbrott, olaga tvång, olaga hot, misshandel, brott mot rikets säkerhet, terrorism, kidnappning och våld mot tjänsteman. Anmälan grundar sig på anklagelser från det spanskägda vattenkraftsbolaget Hídro Santa Cruz, beläget i Santa Cruz Barillas.

Pablo Castillo, talesman för Guatemalas polis, säger till TV-kanalen Canal 4 att Rúben Herrera misstänks för att vara hjärnan bakom de oroligheter som inträffat i Santa Cruz Barillas och att det är han som har manipulerat befolkningen. Herreras försvarsadvokat Sergio Vives förklarar till tidningen Plaza Pública att fallet har politiska motiv och är ett sätt att försvaga protesterna mot vattenkraftverksbygget.

Redan i maj 2012 greps 11 ledare för motståndet mot Hídro Santa Cruz, anklagade för att ligga bakom de oroligheter som inträffade den första maj efter att tre andra ledare för det lokala civilsamhället angripits av vilka som tros ha varit vattenkraftverkets säkerhetspersonal. I samband med oroligheterna utfärdade presidenten Otto Pérez Molina ett undantagstillstånd som kritiserades hårt av guatemalanska organisationer. Samtliga av de som greps i maj är numera försatta på fri fot då åklagarmyndigheten inte lyckades bevisa att de var skyldiga till anklagelserna, däribland terrorism.

FN i Genève har i efterhand konstaterat att gripandena av de 11 ledarna i maj skedde utan stöd i lagen eftersom de genomfördes av civila personer och inte av guatemalansk polis (läs mer om fallet här och här).

Rätt till rådslag

Enligt internationell lag, ILO 169, har ursprungsfolk rätt att bli konsulterade innan storskaliga projekt som gruvdrift och anläggande av vattenkraftverk genomförs på deras mark. Rubén Herrera är styrelsemedlem i Asamblea Departamental de Huehuetenango ADH – på svenska Regionala rådet för Huehuetenango – som är en organisation som är drivande i upprätthållandet av denna rättighet. Tillsammans med kommunala myndigheter har ADH anordnat rådslag på flera platser i länet Huehuetenango. Delvis på grund av ADH:s arbete är Huehuetenango det län i Guatemala där flest antal rådslag har genomförts.

Ett sådant rådslag genomfördes i Santa Cruz Barillas 2007, men trots att utslaget var ett överväldigande nej bland lokalbefolkningen har den guatemalanska staten gett sitt tillstånd till företaget Hídro Santa Cruz att anlägga ett vattenkraftverk i området.

Fördöms av sociala organisationer

Kriminalisering är en process där rättssystemet utnyttjas för att rikta grundlösa anklagelser mot människorättsförsvarare. Enligt en rapport som publicerades i juni 2012 som bland annat Internationella fredsbrigaderna (PBI), FIAN och Plataforma Holandesa contra la Impunidad (på svenska, Holländska Plattformen mot Straffrihet) står bakom är kriminalisering ett fenomen som blir allt vanligare i Latinamerika, i synnerhet i fall där stora ekonomiska intressen står på spel.

I ett pressmeddelande förklarar Consejo de Pueblos Maya de Occidente CPO, på svenska Mayafolkets råd i väst, som är ett nätverk där ADH ingår, att gripandet av Rubén Herrera är en fortsättning på kriminaliseringen av sociala ledare i Santa Cruz Barillas. Utöver Rubén Herrera har 22 andra personer som är kopplade till samma fall arresteringsorder utfärdade emot sig. I pressmeddelandet påpekar CPO att det inte fanns tillräckliga bevis för att fälla de som häktades i maj förra året. Även i Rubén Herreras fall menar CPO att gripandet skedde av politiska skäl och att det inte finns någon juridisk grund för anklagelserna.

Pernilla Nordvall, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala 2012-2013

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kriminaliseringen fortsätter i Santa Cruz Barillas

  1. Ping: Årskrönika Guatemala del 2: Naturresurser | FREDSOBSERVATÖRERNA I GUATEMALA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s