Dramatisk inledning på folkmordsrättegången

Kö utanför Högsta Domstolen på tisdagmorgonen. Foto: Tamara Vocar

Kö utanför Högsta Domstolen på tisdagmorgonen. Foto: Tamara Vocar

Efter flera timmars försök att förhindra inledandet av folkmordsrättegången mot ex-diktatorn Efraín Ríos Montt och den före detta militära underrättelsechefen Mauricio Rodríguez Sánchez satte äntligen rättegångsförhandlingarna igång här i Guatemala City. När den minst sagt dramatiska första dagen avslutades igår eftermiddag hade två av överlevarna från folkmordet i Ixil avgett sina vittnesmål och huvudpersonen ifråga – Efraín Ríos Montt – blev kvar utan försvarsadvokat.

Redan kvart i åtta på förmiddagen lokal tid började kön ringla sig lång utanför la Corte Suprema de Justicia, Högsta Domstolen i Guatemala City. Rättegången, den första i sitt slag i Latinamerika, skulle inledas halv nio men en nyfiken allmänhet och presskår samlades tidigt utanför domstolen för att få en glimt av ett rättsfall som är historiskt i ordets sanna bemärkelse. Ingen latinamerikansk ledare har någonsin tidigare åtalats för folkmord i en nationell domstol. Förrän nu.

Vittnen och överlevare från hela landet samlade

Vittnen från ixilområdet, där folkmordet ägde rum, samlades med överlevare från massakrer i andra delar av landet i huvudstaden under måndagkvällen och genomförde en flera timmar lång mayaceremoni. Ceremonin var tänkt att ge styrka och skydd åt vittnena och bar en önskan om framtiden: rättvisa. Spänningen och förväntningarna kändes av i atmosfären. Denna dag, som så många av dem hade hoppats och väntat på i decennier, var nu bara några timmar bort.

Vittnen och överlevare från hela landet samlades under måndagkvällen i Guatemala City för att genomföra en mayaceremoni. Foto: Tamara Vocar

Vittnen och överlevare från hela landet samlades under måndagkvällen i Guatemala City för att genomföra en mayaceremoni. Foto: Tamara Vocar

Försvaret försöker förhala processen

Rättegångsförhandlingen inleddes på utsatt tid på måndagen, men till allmänhetens förvåning var ex-diktatorn Efraín Ríos Montts tidigare försvarsadvokater utbytta mot Francisco García Gudiel, som fick förfrågan bara några timmar innan rättegången. Med anledning av den korta varseln bad den nye försvarsadvokaten domstolen om fem dagars uppskov för att hinna förbereda sig. Huvuddomaren Jazmin Barrios avslog begäran med motiveringen att Garcia Gudiel borde ha känt till processen när han tackade ja, och att han har professionell kapacitet att genomföra försvaret av sin klient.

Några timmar senare lade García Gudiel in ännu en formell protest. Denna gång riktades den mot domaren Barrios som han bad bli utbytt med motiveringen att det existerar allvarligt fiendskap mellan dem och hänvisade till ett rättsfall från 2011. Han bad också om att en annan av domarna skulle bli ersatt eftersom det mellan dem fanns en vänskaplig relation. Domaren Barrios avslog protesterna och hänvisade till att domarkonstellationen hade fastställts i ett tidigare skede i målet. Barrios fortsatte med det oväntade beslutet att kräva att försvarsadvokaten skulle avlägsna sig från rättegångssalen och avsäga sig försvaret av Ríos Montt, vilket i sin tur skulle övergå till Mauricio Rodríguez Sánchez försvarare César Calderón. Medan García Gudiel packade ihop sina saker protesterade Calderón högljutt och sade att han vägrade. Under återstoden av dagen stod ex-diktatorn utan försvarare.

Fallet viktigt för rättvisan i Guatemala

Efter denna dramatiska inledning på förmiddagen kunde de första vittnesförhören inledas. Det första vittnet, Nicolás Bernal Brito, berättade om hur militären mördade hela familjer och grannskap, där kvinnor, äldre och barn ingick. Han berättade även om hur massakrena gick till, hur människorna tog sin tillflykt till bergen och hur hungern och bristen på kläder tvingade dem att återvända och flytta in i de armékontrollerade ”modellbyar” som hade skapats. Det var i dessa modellbyar som männen tvingades in i vad som närmast kan jämföras med paramilitära styrkor, där de utgjorde kontroll och övervakning på sitt eget folk.

I en intervju med Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisation i Guatemala, Acoguate, berättar ordföranden för vittnesorganisationen Asociación de Justicia y Reconciliación, som är målsägare i fallet, att en fällande dom i detta historiska fall skulle innebära en viktig markering i dagens Guatemala.

– Det skulle betyda att rättvisan är tillgänglig för alla, vare sig personernas status eller klass. Det är något som aldrig tidigare har lyckats i Guatemala och det skulle vara prejudicerande för folket här men också för andra länder som söker rättvisa. Dessutom skulle det vara ett riktmärke för ungdomen, för de som finns och för de som komma skall, så att de känner till sanningen. De behöver veta vad ett smutsigt krig innebär, ett krig där de utnyttjade människor som inte kunde försvara sig eller var skyldiga till det de anklagades för.

Rättegången fortsätter idag, onsdag den 20 mars, klockan 08.30 lokal tid. Vi kommer att fortsätta att uppdatera bloggen kontinuerligt. För att följa utvecklingen live från rättssalen (på spanska), klicka här eller här. Vi rapporterar även på vår facebooksida.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dramatisk inledning på folkmordsrättegången

 1. Jens skriver:

  Tänka sig. I dagarna är det precis tio år sedan jag anlände till Guatemala för min första tur som fredsobservatör i Huehue. Fler än en gång har jag undrat om jag gjorde nån nytta eller inte; knappast trodde jag att jag skulle få se Ríos Montt på de anklagades bänk. Men efter att ha överraskats av bilder på de katalanska tv-nyheterna hittade jag hit och har läst din utmärkta rapport. Det blir spännande att följa utvecklingen.
  Och i ett globalt perspektiv verkar Guatemala ligga långt framme när det gäller arbetet mot straffrihet; här i Katalonien kämpar människor fortfarande för att få gräva upp anhöriga som fraktades till Valle de los Caídos utan deras vetskap för att Franco behövde lik att fylla sitt groteska monument med…..

  • Hej Jens!
   Visst är det så att många fredsobservatörer har passerat Guatemala genom åren och få av dem/oss hade nog förväntat sig detta genombrott som vi idag står inför. Det är ett väldigt mäktigt ögonblick Guatemala befinner sig i som inger hopp om rättvisa och upprättelse för offren inte bara här men kanske även i andra delar av världen och för andra människorättsförsvarare. Därför är det även roligt att höra att nyheten sprider sig som ringar på vattnet och når ända bort till Katalonien bland annat. En dag hoppas jag att vi ska få kunna höra samma hoppingivande nyheter om vår egna bakgård, däribland Spanien. Tack för din fina kommentar och fortsätt gärna att följa oss framöver.
   Med vänlig hälsning,
   Tamara

 2. Ping: Oviss framtid för rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet | Fredsobservatörernas blogg

 3. Ping: Rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet återupptas | Fredsobservatörernas blogg

 4. Ping: Modiga vittnen ger inte upp kampen för rättvisa | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s