”Det är en rättighet att kräva rättvisa och sanning”

En kvinna i Nebaj tittar på en banderoll med porträtt på de omkomna från Ixilområdet under inbördeskriget. Foto: Linnéa Fehrm.

En kvinna i Nebaj tittar på en banderoll med porträtt på de omkomna från Ixilområdet under inbördeskriget. Foto: Linnéa Fehrm.

I tisdags inleddes rättegångsförhandlingen i folkmordsfallet mot den före detta presidenten José Efraín Ríos Montt och hans militära underrättelsebefäl José Mauricio Rodríguez Sánchez. Den av Kristna Fredsrörelsen medföljda vittnesorganisationen Asociación por la Justicia y Reconciliación (AJR) är målsägarbiträde i fallet. I en intervju med Kristna Fredsrörelsens samarbetsorganisation Acoguate inför rättegångsstarten berättade ordföranden och den juridiska representanten för organisationen om sin syn på framstegen i fallet.

Hur känner AJR inför inledandet av rättegångsförhören i folkmordsfallet?

Sanningen är att jag känner mig nöjd för trots alla de invändningar som försvarsadvokaterna har presenterat så har de inte lyckats hindra processen, även om den har dröjt länge. Det rör på sig, om än långsamt. Vi har tagit ett stort steg för att kunna komma dit vi som AJR hoppas: en fällande dom.

Vilka har varit utmaningarna i under fallets gång?

Det har varit en stor utmaning att komma till rättegångsförhören. Även om hinder har funnits har vi och våra advokater tillsammans försökt att undvika att se till att försvaret återigen lyckas förhindra processen.

Och nu när ni har kommit till rättegångsförhören, vad tror du kan komma att bli hinder eller utmaningar i fallet hädanefter?

Försvaret försöker konstant att förhindra processen. Vi fick exempelvis information om att försvaret har presenterat ytterligare en invändning, men efter att ha analyserat den ser vi att den inte kommer att påverka startdatumet. Vi fortsätter i förhoppning om att rättegångsförhandlingen kommer att hållas.

Vad innebär fallet för er som människorättsförsvarare och överlevare från inbördeskriget?

Som överlevare och människorättsförsvarare anser jag att det är en rättighet att kräva rättvisa och sanning. Som människorättsförsvarare, som ledare och som ett folk är det vår skyldighet att kämpa för rättvisan och för att överlevarna blir erkända som riktiga människor. Målet är att nå en fällande dom så att det blir ett prejudikat inför folket. Det kan omöjligen finnas personer som mer förtjänar jämställdhet, såväl för sina rättigheter som rättvisa. Det är det vi försöker oss på, behöver och anser som människorättsförsvarare.

Vad skulle det innebära för Guatemala om detta fall skulle lyckas?

Det skulle innebära att rättvisan finns till för alla, oavsett personernas status eller klass. Det är något som aldrig tidigare har lyckats i Guatemala och det skulle vara prejudicerande för folket här men också för andra länder som söker rättvisa. Dessutom skulle det vara ett riktmärke för ungdomen, för de som finns och för de som komma skall, så att de känner till sanningen. De behöver veta vad ett smutsigt krig innebär, ett krig där de utnyttjade människor som inte kunde försvara sig eller var skyldiga till det de anklagades för.

Vilka visioner och förhoppningar har ni i det långa loppet med detta fall och kampen mot straffrihet?

Vi hoppas att det blir en ordentlig dom. Det kommer kanske inte att ske från en dag till en annan, men hoppet finns att de nya generationerna tack vare denna process får en bättre framtid. Vi vill att rättigheterna för ursprungsfolken från samhällena, som var de som diskriminerades allra mest under kriget, respekteras. Vi kräver att alla tas i lika beaktande av staten, utan att göra distinktioner på grund av historia eller ursprung. Vi hoppas även att en fällande dom bidrar till att minska straffriheten i landet, såväl för brott begångna under inbördeskriget som idag. Det vi vill som organisation är en definitiv förändring av jämställdheten.

Artikeln publicerades ursprungligen här (spanska) och har översatts av Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala.

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s