Våg av attacker mot guatemalanska människorättsförsvarare

”Att göra motstånd är inte brottsligt. Repression är inte lösningen” var budskapet på en solidaritetsdemonstration för Santa Cruz Barillas i maj 2012. Foto: Tamara Vocar

Samtidigt som strålkastarljusen riktas mot den pågående folkmordsrättegången mot ex-diktatorn Efraín Ríos Montt och den förre militäre underrättelsechefen Mauricio Rodríguez Sánchez sköljer en ny våg av repression över landets människorättsförsvarare.

Inom loppet av drygt en månad har attackerna mot guatemalanska människorättsförsvarare som arbetar för ursprungsfolks rättigheter, fackliga rättigheter och försvaret av naturresurserna slagit som spön i backen. Mord, kidnappning, inbrott, mordförsök och godtyckliga gripanden är några av de repressiva medel landets människorättsförsvarare – från öst till väst – har fått utstå på sistone.

Den 26 februari mördades Tomas Quej, bondeledare från Alta Verapaz. En vecka senare, den 7 mars, mördades Carlos Hernández, facklig ledare och förespråkare för ursprungsfolkens rättigheter i Chiquimula. Den senaste i raden mord skedde den 17 mars då Exaltación Marcos Ucelo, protokollförare för xincasamhället Xalapán miste livet. Marcos Ucelo kidnappades tillsammans med två ledare från samma samhälle samt xincaparlamentets president Roberto González, efter att ha deltagit i en obervatörsdelegation vid ett lokalt rådslag i San Rafael Las Flores där det kanadensiska företaget Tahoe Resources, dotterbolag till Goldcorp, ansöker om att anlägga en guldgruva. González, till skillnad från Marcos Ucelo, återfanns oskadd några dagar senare på annan ort i landet medan de två övriga ledarna lyckades lösgöra sig och fly undan kidnapparna.

Utländska bolag sammanlänkade med repression

Utvecklingen kring San Rafael Las Flores har varit särskilt alarmerande den sista tiden. Den 3 april delade det guatemalanska Gruv- och Energiministeriet (MEM) ut exploateringstillstånd till gruvbolaget Tahoe Resources, trots att lokalbefolkningen i flera rådslag har avkunnat ett rungande ”nej” i frågan kring gruvdriften. Dessutom har omständigheterna bakom attacken mot de fyra xincaledarna den 17 ännu mars inte utretts.

Bara några timmar efter MEM:s beslut genomfördes ett attentat mot miljörättsorganisationen Centro de Acción Legal-Ambiental y Social de Guatemala (Calas). Tre skott avfyrades mot organisationens kontor medan ordföranden, Yuri Melini, fortfarande fanns därinne. Yuri Melini utsattes även för ett mordförsök 2008. Senare samma dag upptäckte Rafael Maldonado, jurist på Calas, att hans hem hade utsatts för inbrott. Inbrottstjuvarna lämnade en mapp för fallet San Rafael Las Flores uppslagen, något som tolkades som ett budskap.

– Det var ett direkt meddelande från gruvan, eftersom vi bistår med juridisk assistans och medföljning av rådslagen i processen kring motståndet i samhällena, uttryckte Maldonaldo vid en presskonferens.

Förutom mord, kidnappningar och inbrott fortsätter kriminaliseringen av försvararna av ursprungsfolkens rättigheter. Den 15 mars greps den av Kristna Fredsrörelsen medföljde människorättsförsvararen Rubén Herrera, anklagad för bland annat terrorism och brott mot rikets säkerhet. Herreras gripande tros vara direkt relaterat till arbetet han genomför för ursprungssamhällenas rätt till rådslag innan genomförandet av megaprojekt. Ett särskilt uppmärksammat fall som Rubén Herrera har arbetat med är Santa Cruz Barillas där det spanskägda Hidro Santa Cruz vill anlägga ett vattenkraftverk (vi har tidigare rapporterat om fallet här på bloggen).

Ett av de farligaste länderna för människorättsförsvarare

Guatemala är ett av världens farligaste länder för personer som arbetar för de mänskliga rättigheterna. På den amerikanska kontinenten överskrids landets dystra statistik endast av Colombia och Honduras. Under årets första månader registrerades 76 aggressioner mot guatemalanska människorättsförsvarare, rapporterar organisationen Unidad de Protección a Defensoras y Defensores de Derechos Humanos (Udefegua). Det motsvarar en skarp kontrast jämfört med motsvarande period förra året, då 30 aggressioner registrerades. Udefegua anklagar öppet regeringen för att vara passiv när det gäller att komma tillrätta med brott mot människorättsförsvarare som organisationen anser omgärdas av straffrihet.

I sin årsrapport för 2012 uppmärksammar även FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter (Oacnudh)  de sociala konflikter som följer i kölvattnen av megaprojekten i Guatemala. Med anledning av den senaste tidens attacker mot lokala och fackliga ledare uttryckte Alberto Brunori, representant för den höga kommissionären Navi Pillay oro.

– De är emblematiska och extremt oroväckande fall som upprör.

Rapporten från Oacnudh lämnade tretton rekommendationer till regeringen. Där ingår att respektera ursprungssamhällenas rättigheter och de lokala rådslagen innan utdelning av exploateringsrättigheter till storföretag.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila, Ursprungsfolks rättigheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s