Oviss framtid för rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet

”Ett enat folk kan aldrig besegras” och ”Mitt hjärta är Ixil”. Det är slagord som har skallat de senaste dagarna i Guatemala i demonstrationer när hundratals människor har intagit gatorna för att visa sitt stöd för folkmordsprocessen.

Efter domare Flores beslut om att annullera förhandlingarna i folkmordsfallet den 18 april samlades vittnen och överlevare från hela landet framför Högsta Domstolen i Guatemala City i protest. Foto: Tamara Vocar

Folkmordsrättegången mot förre diktatorn Efraín Ríos Montt och den militäre underrättelsechefen Mauricio Rodríguez Sánchez hade pågått i en månad och närmade sig sitt slutskede när domare Carol Patricia Flores torsdagen den 18 april kom med ett besked om att hela rättegången skulle annulleras. Det skulle innebära att de berättelser som över hundra vittnen har delat med sig om sexuella övergrepp och om hur deras nära och kära mördades inte skulle vara giltiga i processen. Istället hävdade Flores att allt som hänt efter den 23 november 2011 har varit ogiltigt. Det var nämligen då som hon togs bort ifrån processen efter att ha förklarats partisk. Nu hävdar alltså Flores att det beslutet var felaktigt och att allt som hänt sedan dess ska lämnas utan hänseende.

Nyheten kom som ett hårt slag mot kampen för rättvisa, och starka känslor svallade när beskedet kom. Om Flores beslut står sig skulle Efraín Ríos Montt, som har suttit i husarrest sedan januari 2012, försättas på fri fot. Domare Jazmín Barrios, som har hållit den senaste månadens rättegångsförhandlingar, hävdar att beslutet om att ogiltigförklara rättegången var olagligt och får stöd i detta av riksåklagare Claudia Paz y Paz som också menar att Flores inte har mandat att bestämma över ifall en rättsprocess som pågår ska annulleras eller inte.

För att samla kraft inför det kommande arbetet samlades över 250 människor redan samma kväll som Flores beslut utanför Högsta Domstolen med ljuslyktor och trummusik. Solen hade precis gått ner och det började bli lite kyligt i luften, men man kunde ändå känna värmen från alla de som samlats. Det var verkligen imponerande att se vilken kraft som finns hos de överlevande och deras anhöriga, som efter allt de varit igenom fortsätter att kämpa för rättvisa. Kvällen fortsatte med rop om rättvisa och och slut på straffriheten och deltagarna satte upp stora banderoller på grinden framför domstolen. På dessa syntes ansiktena på de ansvariga för folkmordet med budskapet att det måste bli slut på att dessa krigsförbrytare går fria.

Uppemot 500 anhängare till folkmordsprocessen tågade från Högsta Domstolen till landets Konstitutionsdomstol och krävde rättvisa och fortsatta rättegångsförhandlingar i det historiska fallet: Foto: Erik Woodward

Uppemot 500 anhängare till folkmordsprocessen tågade från Högsta Domstolen till landets Konstitutionsdomstol och krävde rättvisa och fortsatta rättegångsförhandlingar i det historiska fallet: Foto: Erik Woodward

Demonstrationerna fortsatte även på fredagsmorgonen då närmare femhundra människor återigen samlades utanför rättssalen för att sedan tåga genom staden fram till Konstitutionsdomstolen. Där fortsatte slagorden flera personer som Kristna Fredsrörelsen medföljer höll tal. Advokaterna som representerar de överlevande från folkmordet gick även in för att lämna in formella protester mot domare Flores beslut.

Nu är det upp till Konstitutionsdomstolen att bestämma vad som kommer hända med processen. Vi vet ännu inte om de kommer bekräfta Flores beslut om att ta om rättegången eller om processen kan fortsätta. Ett annullerande av målet skulle kränka guatemalanernas rätt till rättsligt skydd i landets domstolar. Denna rättighet garanteras av artikel 25 i den Amerikanska Konventionen om de Mänskliga rättigheterna, som Guatemala ratificerade 1978. Att annullera rättegången skulle därför innebära ett brott mot internationell rätt.

Kampen för rättvisa fortsätter således här i Guatemala. Eller för att citera Juan Raymondo Matom från Nebaj, anhörig till några av de som miste livet i ixilområdet:

– Det här slaget kändes, men inte lika hårt som kulorna, knivarna eller elden vi har känt förut för nu finns internationella organisationer här och observerar.

Anders Nordenskjöld, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Oviss framtid för rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet

  1. Ping: Rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet återupptas | Fredsobservatörernas blogg

  2. Ping: Modiga vittnen ger inte upp kampen för rättvisa | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s