Rättegångsförhandlingarna i folkmordsfallet återupptas

Den guatemalanske ex-diktatorn Efraín Ríos Montt (till höger i bild) står tillsammans med den förre militärchefen Mauricio Rodríguez Sánchez åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten. Foto: Roderico Diaz

Den guatemalanske ex-diktatorn Efraín Ríos Montt (till höger i bild) står tillsammans med den förre militärchefen Mauricio Rodríguez Sánchez åtalad för folkmord och brott mot mänskligheten. Foto: Roderico Diaz

Efter en och en halv veckas ovisshet kring folkmordsfallets framtid meddelade domaren Jazmín Barrios idag att de historiska rättegångsförhandlingarna återupptas. Kristna Fredsrörelsen var på plats i rättegångssalen och observerade förhandlingarna.

Klockan halv nio i morse samlades återigen allmänheten, journalister, aktivister, diplomater och internationella observatörer i Högsta Domstolens Sala de Vistas. Den majestätiska rättegångssalen med sina marmorklädda väggar och sitt höga välvda tak har sedan den 19 april ekat tom i väntan på besked från konstitutionsdomstolen kring folkmordsfallets framtid. Överklaganden och motprotester från försvaret och målsägarna har förlamat förhandlingarna, och ett tag såg utsikterna för en fortsatt rättegång dystra ut. Men idag meddelade alltså domaren i fallet, Jazmín Barrios, att rättegångsförhandlingarna fortsätter.

Barrios meddelade att konstitutionsdomstolen efter överläggningar har beslutat att ge Efraín Ríos Montts tidigare försvarare Franscisco García Gudiel rätt i sitt överklagande mot samma domares beslut att avlägsna honom från försvaret av ex-diktatorn under den allra första rättegångsdagen. Konstitutionsdomstolen beslutade även att de bevis i form av vittnen och experter som försvaret lade fram och domaren Miguel Ángel Gálvez avslog i början av februari, i ett tidigare skede i rättsprocessen, officiellt ska godkännas och inkorporeras i fallet.

Advokaten Francisco García Gudiel, som idag var tillbaka i rättegångssalen för första gången sedan rättegångsstarten, begärde att förhandlingarna skulle tas om från början eftersom Ríos Montt hade fråntagits den försvarsadvokat som han själv hade utsett och därmed hade berövats sin rätt till försvar. Jazmín Barrios och hennes två domarkollegor avslog begäran med hänvisning till att konstitutionsdomstolen i sin resolution fastställer att en tillbakagång i rättegångsförhandlingarna vore olaglig. Dessutom fastställer konstitutionsdomstolen att det endast var under de första 1,5 dygnen av förhandlingar som Efraín Ríos Montts försvar påverkades negativt. Efter det inkorporerades den grupp advokater som under hela rättsprocessen framtill dess hade utövat ex-diktatorns försvar. Oklart i dagsläget är vad som händer med de fem vittnesmål som hann passera under de 1,5 dygnen som Efraín Ríos Montt var utan försvarsadvokat.

Den förre militärchefen Mauricio Rodríguez Sánchez å andra sidan hade en allmän försvarsadvokat vid sin sida. Advokaten begärde att bli avlägsnad från målet med hänvisning till att den åtalade har uttryckt att han inte vill ha en allmän försvarsadvokat. Åklagaren Orlando Lopez påpekade för domaren att Rodríguez Sánchez den 19 april, efter att både hans och Ríos Montts advokater lämnade rättssalen i protest, uttryckte att han inte har råd att tillsätta nya advokater och ansåg att denna nya vändning var ett led i att förhala processen ytterligare. Domaren Barrios avslog försvarsadvokatens begäran med hänvisning till att det skulle påverka Rodríguez Sánchez rätt till försvar. Däremot har den åtalade fortfarande möjlighet att inkorporera sina gamla advokater i fallet, försäkrade hon.

Förhandlingarna återupptas igen på torsdagen kl.08.30. Då förväntas Francisco García Gudiel lämna ytterligare information gällande de sex vittnen som kvarstår att höras i förhandlingarna innan slutpläderingarna kan hållas.

Tamara Vocar, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Guatemala

Annonser
Det här inlägget postades i Försoning: Sanning, rättvisa och gottgörelse, Guatemala och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s