Motiverade fredsobservatörer efter semester

KrF:s fredsobservatörer har nu återupptagit sitt arbete igen efter fem veckors semester och två veckors mittmöte i San Cristobal, Chiapas. Fyra månader hade gått sedan de svenska observatörerna skildes åt för att arbeta i olika länder. Från kansliet i Stockholm medverkade också Kari Berg och Sara Rooth. Dessutom har den mexikanska gruppen förstärkts av Charlotta Pettersson, som arbetade som observatör i Guatemala förra året. Det blev många samtal om hur arbetet kan organiseras och förbättras, samt trevliga kvällar med god mat från det stora restaurangutbud som finns i San Cristobal.
Det kommer garanterat att bli en händelserik höst. I Guatemala närmar sig valet med stormsteg. Första valomgången är den 11 september. Om ingen presidentkandidat får över 50 procent av rösterna sker en andra valomgång den 6 november. Plötsligt har spelplanen förändrats drastiskt. Den sittande presidenten Alvaro Colom och hans fru Sandra Torres skiljde sig tidigare i år, troligtvis enbart för att hon skulle kunna ställa upp i presidentvalet. Detta för att kringgå en paragraf i konstitutionen som förbjuder presidentens familjemedlemmar att ställa upp i val. Processen för att få kandidaturen godkänd har pågått under flera månader. Under tiden har de båda partierna UNE (Unidad Nacional de la Esperanca/Hoppets Nationella Enhet) och GANA (Gran Alianza Nacional/Stora Nationella Alliansen), som gemensamt har lanserat Sandra Torres som presidentkandidat, tapetserat hela landet med valaffischer på henne. Under vår semester kom dock konstitutionsdomstolens beslut – rikets tidigare första dam godkänns inte som kandidat. Sandra Torres som har varit ständig tvåa i alla opinionsmätningar är nu inte längre med. Valaffischerna sitter fortfarande uppe och det går bara att spekulera i vad kampanjen kostat hittills. Den före detta presidenthustrun uppmanar nu sina väljare att rösta blankt i presidentvalet. Fortfarande leder Patriotpartiets (PP) kandidat Otto Perez Molina överlägset, trots misstankarna mot honom som general i Ixil under 1980-talet.
Appropå folkmordet i Ixil så väntar vi också med spänning på att rättegången mot General Hector Mario López Fuentes ska börja den 21 september. En fällande dom skulle bli historisk, då Guatemala skulle bli det fjärde landet i världen att döma någon för folkmord.
Aktiviteterna i Guatemala kom igång direkt vid vår ankomst och idag har Sofia och  Kajsa medverkat på en presskonferens gällande fem stycken markkonflikter i Guatemala, bland annat i Polochic. En studie har utförts av en arbetsgrupp från ett katalanskt universitet (Grupo de Investigación en Derechos Humanos y Sostenibilidad de la Cátedra UNESCO en Sostenibilidad de la Universidad Politécnica de Cataluῆa), och ska presenteras för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och de speciella sändebuden i Geneve.
Elina Peronius, fredsobservatör i Guatemala 2011-12
 
Detta inlägg publicerades i Guatemala, Mexiko och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar