Valfusk i Mexiko – protester i Sverige

I kölvattnet efter valet i Mexiko talas det om röstköp, valfusk och försvunna röstsedlar. Nu växer protesterna både i Mexiko och världen och i Sverige har demonstrationer arrangerats för att uppmärksamma händelserna.

Dagen efter valet uppgav valtvåan, Andrés Manuel López Obrador, på en presskonferens att fler än 3 000 oegentligheter registrerades hos valmyndigheten IFE.

– Vi kommer att ogiltigförklara valet och kräva en revidering av resultatet, uppgav López Obrador på konferensen.

När alla röster räknats efter söndagens val, med ett valdetagande på 62 procent, stod det i onsdags klart att Enrique Peña Nieto från partiet PRI blir landets nya ledare. Med 38 procent av rösterna vann han mot Andrés Manuel Lòpez Obrador som med 32 procent för andra valet i rad snubblade på målsnöret.

– Uttrycken i samhället har tagit ny fart genom ungdomarnas röster. Jag delar deras ambitioner och förstår deras krav, jag vill också ha ett nytt land, sade Peña Nieto i sitt segertal, som en kommentar till den växande studentrörelse som krävt demokratiska val och en objektiv valbevakning.

Köpta röster?

Han nekade emellertid att närvara vid den tv-sända debatt som ungdomar i den fredliga proteströrelsen #YoSoy132 för dryga två veckor sedan kallade de fyra kandidaterna till. Hans stol gapade tom och frågorna som rörelsen dirigerat till honom lämnades obesvarade.

Peña Nietos parti, den Institutionaliserade Revolutionens Parti (PRI) återupptar makten efter tolv års paus. Innan de förlorade valet år 2000 hade PRI, i folkmun kallade dinosaurierna, styrt Mexiko i 71 år.

Men på vissa håll puttrar missnöjet redan. Demonstrationer arrangeras runt om i landet och på sociala webforum dyker video efter video upp, med en gemensam nämnare: valfusk. I ett  inslag på tv-kanalen Telesur syns människor köa utanför en livsmedelsbutik för att använda de presentkort med valörer på motsvarande mellan 50 och 5 000 svenska kronor som de i tv-inslaget menar att de fått av PRI-representanter, i utbyte mot röster.

Veckor före valet, under parollen ”vi vill ha riktig demokrati” organiserade #YoSoy132-rörelsen manifestationer mot valfusk och uppmanade till transparens i valprocessen. Rörelsen har smittat av sig utanför Mexikos gränser.

Demonstrationer i Sverige

I fredags, den 6 juli arrangerades solidaritetsdemonstrationer runtom i Sverige. Ramón Medina flyttade från Mexiko till Sverige för två år sedan, han var medorganisatör till demonstrationen i sin nuvarande hemstad, Göteborg.

– Från mexikaner för mexikaner. Vi ser att landet är i en svår situation och vi vill uttrycka vårt stöd för våra mexikanska landsmän. Vi vill att de ska veta att de inte är ensamma och att världen och mexikaner i hela världen har ögonen på Mexiko och vet vad som händer, säger Ramón Medina.

Dagen efter demonstrationerna i Sverige hölls en omfattande manifestation i regi av #YoSoy132. Manifestationen genomfördes på Mexiko Citys frihetssymbol, torget Ángel de la Independencia. Utlandsmexikanerna vill med systeraktionen i Sverige visa sitt missnöje och engagemang från andra sidan Atlanten.

– Vi vill kräva ett svar på de typer av förtryck, våld och oegentligheter som utfördes i valprocessen den 1 juli, uppger Ramón Medina.

Arijana Marjanovic, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Mexiko

Detta inlägg publicerades i Mexiko och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar