Att dö för sina rättigheter – rekordhöga våldssiffror i Guatemala under 2011

När Alvaro Colóm i mitten av januari lämnade över presidentposten till Otto Pérez Molina var det med tunga siffror i bagaget. Under sin tid som president har 1224 hot eller attacker mot människorättsförsvarare registrerats, att jämföra med tidigare presidenter Oscar Berger, 618, och Alfonso Portillo, 338. När de sista dagarna av 2011 avslutats kunde den guatemalanska människorättsorganisationen UDEFEGUA konstatera att 2011 var det våldsammaste året sedan kriget gällande brott mot de mänskliga rättigheterna.

"De mänskliga rättigheterna har dött"

"De mänskliga rättigheterna har dött"

När Udefegua (Unidad de protección a defensoras y defensores de derechos humanos, ungefär centret för skydd av människorättsförsvarare) kom ut med sin rapport från januari till augusti 2011, hade 302 attacker mot människorättsförsvarare registrerats. Man var rädd att 2011 skulle gå till historien som det våldsammaste året hittills. Tyvärr hade de rätt i det. Vid årets slut hade så många som 402 attacker mot människorättsförsvarare registrerats av organisationen. Brott har under 2011 begåtts mot 94 kvinnliga och 293 manliga människorättsförsvarare samt mot fyra institutioner som arbetar för mänskliga rättigheter. Att förra året var valår beräknas ha bidragit till de ökade våldsnivåerna i landet.

Under Colóms tid som president i Guatemala har ovanligt många och allvarliga markkonflikter brutit ut där flertalet människor fått sätta livet till. Många konflikter har också uppstått mellan staten och de grupper av befolkningen som motsätter sig statens och företags exploatering av naturresurser utan att först rådfråga de berörda i området. Enligt Udefegua har Coloms kriminalisering av dessa fall lett till de höga siffror av människorättskränknigar som vi sett under året som gått. Med hjälp av de olika undantagstillstånden som Colóm utfärdade, både i Alta Verapaz och Petén, ökade den sociala kontrollen och många grundläggande rättigheter begränsades, som exempelvis mötesfriheten. Under dessa undantagstillstånd ökade också kränkningar av de mänskliga rättigheterna avsevärt, då mer repressiva metoder tilläts.

Under 2011 mördades 19 personer efter att ha engagerat sig i olika organisationer som kämpar för de mänskliga rättigheterna på olika vis. Majoriteten av de avlidna var fackligt aktiva samt organiserade bönder som kämpade för sin rätt till mark. Ett av de största fallen under 2011 var de tragiska händelserna i Polochic som började med våldsamma avhysningar av mer än 700 familjer i mars och som idag utvecklats till en humanitär kris. Polochic är ett symboliskt fall för Guatemala, där rika godsägare med viktiga politiska kontakter och beväpnat skydd anser sig rättmätiga ägare till marken där de odlar afrikansk palm och sockerrör. Trots att stora områden står i träda får ursprungfolken inte rätt att varken odla eller bo på marken. Under år 2011 mördades tre bönder som motsatte sig staten och de privata säkerhetsstyrkorna i Polochic; Antonio Bev Ac, Oscar Reyes och Maria Margarita Chub Che.

Men det är inte bara människor som organiserar sig för rätten till mark eller för värdiga arbetsförhållanden som mördats i Guatemala år 2011. Att arbeta med något så till synes oskyldigt och fint som dans, teater och musik i skapandet av ett alternativ för ungdomar till gatuvåldets dystra värld kan i Guatemala vara lika med döden. Victor Leiva blev 24 år. Han tillhörde konstnärskollektivet Caja Lúdica i Guatemala City och blev den fjärde medlemmen att mördas den 2 februari 2011. Han var vän till många av de fredsobservatörer som arbetade i landet vid den tiden, och blev för många ett starkt uppvaknande och en påminnelse om hur bräckligt livet kan vara i en så våldsam stad som Guatemala City.

Karin Bender, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen 2011-2012

Läs mer om de mänskliga rättigheterna i Guatemala under 2011 här på bloggen:

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2011/10/17/hart-klimat-for-manniskorattsforsvarare-i-guatemala/

https://fredsobservatorerna.wordpress.com/2012/01/26/arskronika-for-guatemala-2011/

Tidigare fredsobservatör Anton Svensson om mordet på Victor:

http://antonfredsobservator.wordpress.com/2011/02/04/vila-i-frid-victor-leiva/

Annonser
Det här inlägget postades i Guatemala, Repression mot människorättsförsvarare eller civila och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att dö för sina rättigheter – rekordhöga våldssiffror i Guatemala under 2011

  1. Ping: Hot mot människorättsförsvarare i Guatemala | Fredsobservatörernas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s